ua en ru

Рада дозволила міноритаріям подавати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії

Рада дозволила міноритаріям подавати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії Верховна Рада

Народні депутати підтримали у другому читанні урядовий законопроект № 2259 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів". За відповідне рішення проголосували 236 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Закон вводить похідний позов - право міноритарного акціонера подати позов в інтересах суспільства про відшкодування збитків.

Крім того, надається право позивачу на отримання від суспільства відшкодування своїх витрат у зв'язку з судовим розглядом справи за позовом до посадової особи товариства про відшкодування завданих товариству збитків - в межах фактично одержаних товариством сум.

Також впроваджується відповідальність посадових осіб господарських товариств у разі заподіяння шкоди суспільству їх неправомірними діями.

Крім того, створюються умови для переходу квазі-публічних акціонерних товариств у приватну форму, вводиться інститут "незалежних директорів", які представлятимуть інтереси міноритарних акціонерів в публічних акціонерних товариствах. Встановлюється детальне регулювання угод із зацікавленістю, яке буде враховувати інтереси всіх акціонерів.

Нагадаємо, 2 березня 2015 Рада прийняла цей законопроект у першому читанні.