ua en ru

Рада ратифікувала угоди з НАТО про перезахоронення радіоактивних відходів

Рада ратифікувала угоди з НАТО про перезахоронення радіоактивних відходів Фото: Верховна Рада України

Ці відходи сьогодні зберігаються на 6 об'єктах

Верховна Рада України підтримала у першому читанні та в цілому законопроект № 0027 "Про ратифікацію Імплементаційної угоди між Кабінетом міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні". За відповідне рішення проголосували 272 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України Сергій Курикін під час представлення цього законопроекту у парламенті, цей документ сплямований на забезпечення правових підстав для перезахоронення радіоактивних відходів, які утворилися внаслідок виконання військових програм Радянського союзу в період 60-80 рр.

"Сьогодні ці відходи зберігаються на 6 об'єктах. Ці об'єкти підпорядковані державних органам, до функціональних обов'язків яких не входить поводження з радіоактивними відходами. Відповідно для того, зоб забезпечити умови їх зберігання треба їх перезахоронити. На основі цієї угоди за рахунок коштів спеціального трастового фонду, який були створений 2011 р. під егідою організації НАТО буде здійснено це перезахоронення", - заявив Курикін.

У пояснювальній записці до законопроекту від 30 квітня 2015 р. за підписом міністра екології та природних ресурсів України Ігоря Шевченка усі роботи з перезахоронення радіоактивних відходів планується профінансувати на 100% за рахунок ОНП.

Нагадаємо, 18 вересня 2013 р. Україна підписала з НАТО угоду про перезахоронення радіоактивних відходів.