ua en ru

Рада ратифікувала меморандум з Європолом щодо захищеної лінії зв'язку

Рада ратифікувала меморандум з Європолом щодо захищеної лінії зв'язку Фото: Верховна Рада

Ухвалення запропонованого акту не потребує внесення змін до чинного законодавства

Верховна Рада України підтримала проект закону №0025 "Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом щодо встановлення захищеної лінії зв'язку". За відповідне рішення проголосували 294 нардепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Ратифікація зазначеного меморандуму викликана необхідністю прийняття подальших заходів щодо посилення міжнародного співробітництва у сфері боротьби зі злочинністю і покаже послідовність дій України щодо впровадження дієвих механізмів такої співпраці.

Набуття чинності меморандумом зробить можливим встановлення в Національному контактному пункті по взаємодії з Європейським поліцейським офісом захищеного каналу зв'язку SIENA між Україною та Європолом та здійснення обміну інформацією через цей канал на підставі угоди про стратегічне співробітництво (набрала чинності 16 листопада 2010 року).

Як зазначається, це стане важливою і необхідною умовою подальшого вдосконалення співробітництва шляхом укладення в майбутньому угоди про оперативне співробітництво, яка визначатиме порядок обміну інформацією про конкретні кримінальні розслідуваннях, у тому числі - персональних даних.

Питання укладення угоди між Україною та Європолом про оперативне співробітництво включено Європейською комісією в план дій для України щодо лібералізації візового режиму з Європейським союзом. Ухвалення запропонованого акта не потребуватиме внесення змін до чинного законодавства.

Нагадаємо, вчора комітет Ради з питань європейської інтеграції рекомендував схвалити захищений канал зв'язку між Україною та Європолом.