ua en ru

Рада провалила голосування щодо запровадження санкцій проти Януковича та його чиновників

Рада провалила голосування щодо запровадження санкцій проти Януковича та його чиновників Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

Відповідний проект постанови не отримав належної підтримки сесійної зали

Верховна Рада України провалила голосування за проект постанови №5350 "Про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності", передає кореспондент РБК-Україна.

Так, за постанову проголосували лише 202 нардепа. Після цього спікер ВР Андрій Парубій двічі виносив на голосування питання повернення до постанови, однак цю пропозицію підтримали лише 214 та 206 депутатів Ради.

"З огляду на збройну агресію Російської Федерації проти України, широкий фронт ворожих проявів з боку Російської Федерації у військовій, економічній, інформаційній сферах, а також наміри реалізувати плани щодо дестабілізації ситуації в країні, існує гостра потреба різнопланової протидії агресії Російської Федерації в особі тісно пов’язаних з нею осіб", - вказано у пояснювальній записці.

Зокрема, планувалося запровадити санкції проти екс-президента Віктора Януковича та ряду колишніх українських чиновників, які входять у його найближче оточення, зокрема, Віталія Захарченка, Віктора Пшонки, Миколи Азарова, Миколи Присяжнюка, Андрія Клюєва, Віктора Ратушняка, Олександра Януковича, Артема Пшонки, Сергія Клюєва, Сергія Курченка, Дмитра Табачника, Сергія Арбузова, Юрія Іванющенка, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Олександра Якименка, Дмитра Фірташа, Олексія Азарова, Раїси Богатирьової та Віктора Зубрицького.

Автори законопроекта наголошували, що перелічені особи вчиняють дії, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності, зокрема, систематично надають фінансову та матеріальну допомогу суб’єктам, які здійснюють терористичну діяльність, розповсюджують антиукраїнські гасла з метою дестабілізація та руйнування політичних, економічних та соціальних структур України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні, 18 травня 2017 року, Оболонський районний суд Києва продовжив підготовче засідання у справі за обвинуваченням колишнього президента України Віктора Януковича у державній зраді.