ua en ru

Рада просить Нідерланди повернути в Україну "скіфське золото"

Рада просить Нідерланди повернути в Україну "скіфське золото" Фото: Верховна Рада

Народні депутати підтримали проект постанови № 2482

Народні депутати підтримали проект постанови № 2482 "Про звернення Верховної Ради України до Генеральних штатів (Парламенту) Королівства Нідерланди щодо ситуації навколо повернення в Україну музейних цінностей". За відповідне рішення найбільше проголосували 249 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у зверненні, український народ стурбований ситуацією, яка склалася навколо повернення в Україну частини виставки "Крим. Золотий острів в Чорному море з колекції Кримської республіканської установи "Центральний музей Тавриди" у кількості 132 музейних предметів (451 одиниця зберігання), Кримської республіканської установи "Керченський історико-культурний заповідник" у кількості 190 музейних предметів (190 одиниць зберігання), Національного заповідника "Херсонес Таврійський" в кількості 28 музейних предметів (28 одиниць зберігання) та Кримського республіканського закладу "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" в кількості 215 музейних предметів (1442 одиниці зберігання), які відносяться до державного Музейного фонду України і експонувалася в Музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету (МАП) з 6 лютого по 31 серпня 2014 р.

"На сьогоднішній день зазначена частина виставки зберігається в Амстердамі і існує реальна загроза втрати, знищення, пошкодження або руйнування українських культурних цінностей. Активні протиправні дії кримських музеїв при підтримці Російської Федерації в напрямку судового повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України на територію окупованої Автономної Республіки Крим, неконтрольовану Україною, є доказом такої загрози", - йдеться в документі.

У зверненні підкреслюється, що міжнародне співтовариство визнає АР Крим територією України, що було підтверджено резолюцією ГА ООН від 27 березня 2014 р. "Територіальна цілісність України" (А/Res/68/262).

"Без сумніву, той факт, що музейні цінності належать народу України, не підлягає ніякому спростуванню... На цей час закінчилася терміни всіх документів, які дозволяли вважати перебування музейних цінностей на території Королівства Нідерланди законним. Швидке повернення всіх предметів української колекції, що зберігаються в МАП, до столиці України дозволить врегулювати це питання. Від імені народу України звертаємося до членів Генеральним Штатам Королівства Нідерланди з проханням приділити належну увагу важливого для нас питання повернення українських культурних цінностей власнику - народу України - і не допустити недотримання норм міжнародного права", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, раніше суд Амстердама визнав Україну однією з сторін у спорі за скіфське золото.