ua en ru

Рада закликала Зеленського забезпечити у грудні подання заявки на ПДЧ в НАТО

Рада закликала Зеленського забезпечити у грудні подання заявки на ПДЧ в НАТО Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)

ВР також просить парламенти країн-членів альянсу сприяти отриманню Україною ПДЧ у НАТО

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №2327 "Про заяву Верховної ради України "Щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України - набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору", передає кореспондент РБК-Україна.

За постанову проголосували 284 нардепа.

Таким чином парламент закликає президента України Володимира Зеленського забезпечити підготовку та подання у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО та генерального секретаря НАТО звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в альянсі.

"Уповноважити голову Верховної ради України на підписання документів, спільно із президентом прем’єр-міністром України, необхідних для підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО; звернутися до парламентів країн-членів НАТО із закликом сприяти отриманню Україною Плану дій щодо членства у НАТО", - вказано у тексті постанови.

Нагадаємо, на початку листопада генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг не бачить необхідності в подачі нової заявки України на отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі. Він підкреслив, що на сьогодні Україна повинна сконцентруватися на реформах і модернізувати сектор оборони, посилити боротьбу з корупцією і поліпшити систему правосуддя.

Як писало РБК-Україна раніше, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україні не потрібно подавати нову заявку на план дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО. Він пояснив, що в 2008 році Північноатлантичний альянс уже зробив свій вибір, коли на саміті в Бухаресті вирішив, що Україна стане членом НАТО.

Додамо також, у кінці вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко підтвердив, що пріоритетом для України залишаються набуття членства в Північноатлантичному Альянсі (НАТО) і Євросоюзі.