ua en ru

Рада визнала Росію країною-агресором

Рада визнала Росію країною-агресором На фото: Президент Росії Володимир Путін

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому проект постанови № 1854 про визнання Росії країною-агресором. За відповідне рішення проголосували 271 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Як заявила голова комітету Ради із закордонних справ, нардеп від "Самопомочі" Ганна Гопко, представляючи цей документ у сесійній залі, він містить звернення до ООН, Європейського парламенту, ПАРЄ, Парламентської асамблеї ГАУМ, парламентів країн світу визнання РФ країною-агресором.

"Україна залишається об'єктом російської військової агресії. У тому числі, через підтримку терористичних організацій. Тільки за останні 2 тижні в результаті умисних обстрілів Волновахи, Маріуполя терористами при військовій російської підтримки, що підтверджено моніторинговою місією ОБСЄ, загинуло більше 50 мирних людей... Верховна Рада України визнає РФ військовим агресором", - зазначила Гопко.

"Ми закликаємо визнати РФ державою, що підтримує терористів, а т. зв. ДНР і ЛНР - терористичнми організаціями. Ми закликаємо продовжити політику застосування секторальних санкцій до Росії, забезпечити обмеження представництва Росії в Генеральній асамблеї ООН, ПАРЄ до припинення військової агресії. Рада звертається до світової спільноти визнати факт агресії щодо України, зробити все для повернення її кордонів і територій, повернення Криму та окупованих територій. Адже небезпечний прецедент для всього світового співтовариства", - додала вона.

Авторами документу виступили лідери фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, "Самопоміч" Олег Березюк, Радикальної партії Олег Ляшко та інші.

Також Рада закликала міжнародне співтовариство до здійснення всіх заходів для припинення військової агресії по відношенню до України, щодо посилення санкції до Російської Федерації як країни, яка підтримує агресію на території України.

Крім того пропонується звернутися до міжнародного співтовариства щодо надання Україні військово-політичної підтримки.

"Я швидко її підпишу і направлю всім адресатам", - заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

З повним текстом постанови можна ознайомитися тут.

Рада визнала Росію країною-агресором

Як сьогодні заявила Юлія Тимошенко, ухвалення Радою рішення України про визнання Росії країною-агресором означає, що Україна виконую усі процедури ООН.

"Це міжнародний правовий статус, який ми хочемо до Росії застосувати і це за собою тягне безліч кроків по залученню міжнародного кримінального суду в Гаазі до керівників країни-агресора, до РФ", - сказала Тимошенко.

Нагадаємо, 25 січня 2015 р. Рада національної безпеки і оборони України на своєму засіданні доручила Кабінету міністрів розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу про визнання самопроголошених "Донецької народної республіки" і "Луганської народної республіки" терористичними організаціями.

Також Україна готує позов на РФ в ООН.