ua en ru

Рада прийняла закон про призначення місцевих прокурорів з відкритим конкурсам

Рада прийняла закон про призначення місцевих прокурорів з відкритим конкурсам Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 228 нардепів

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2667 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень)". За відповідне рішення проголосували лише 228 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Цей законопроект був ухвалений з третьої спроби. Під час попередніх двох безрезультатних голосувань цей законопроект не підтримали у повному складі фракція "Самопоміч" та фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

Зокрема "Самопоміч" виступила проти норми проекту закону, згідно з якою керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступники призначається на посаду генеральним прокурором України за результатами відкритого конкурсу, який проводить конкурсна комісія у складі 5 осіб від Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та 6 представників, визначених комітетом Верховної Ради України, до предмету відання якого належать питання запобігання і протидії корупції.

Фракція "Самопоміч" наполягала на тому, щоб частину комісії по обранню прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури формували комітети ВРУ. Проте фракція "Блок Петра Порошенко" виступив проти такої поправки.

"Поправка пана Соболєва (народного депутата з фракції "Самопоміч" Єгора Соболева - ред.) передбачає, що ці 7, 10 чи 20 (членів у складі комісії по обранню спец прокурора - ред.) будуть поданням одного комітету, який хоче узурпувати призначення представників обрання в Комісію. Цього не буде. Це не прийнятно",- сказав лідер фракції БПП Юлій Луценко.

Він наполягав на том, щоб представники від парламенту до комісії по обранню спецпрокурора обиралися шляхом голосування у сесійній залі ВРУ.

"Ми за те, щоб комісія по обранню спецпрокурора складається з 4 людей котрих подає генпрокурор ,та 7 чоловік, які обираються в залі ВРУ за процедурою, аналогічною Рахунковій палаті, тобто спочатку рейтинг а потім прийняття рішення 226 голосами, нас це влаштовує", - заявив Луценко.

"Шановний зал, прошу згадати голосування за генерального прокурора ,якими голосами він бут приведений до посади... Цей зал здатний об'єднуватися, захищаючи клептократію. Ми не можемо довіряти цьому залу, вибачте", - сказав у відповідь голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

У свою чергу голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін запропонував під стенограму поправку щодо призначення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Згідно з рішенням комітету за пропозицію народного депутата Луценко прийнято рішення про необхідність внесення змін до статті 8-1 щодо кількості членів конкурсної комісії, а саме підтримано рішення, що члени конкурсної комісії від Верховної Ради будуть 7 осіб, а від Ради прокурорів - 4".

Також керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підпорядковується безпосередньо Генеральному прокурору України.

"На адміністративні посади у спецпрокуратуру призначає генеральний прокурор України також за результатами відкритого конкурсу", - зазначив нардеп.

Також зазначений законопроект внесений з метою визначення механізмів реалізації положень нового закону України про прокуратуру від 14 жовтня 2014 р. в частині: добору прокурорських кадрів, здійснення дисциплінарного провадження до запровадження у повній мірі органів прокурорського самоврядування та формування дисциплінарної комісії прокурорів.

"До законопроекту надійшла 91 поправка, 28 з який комітетом повністю або частково враховані. Зазначені поправки дають можливість зобов'язати прокурора віддавати вказівки тільки у письмовій формі; призначати прокурорами місцевих прокуратур також осіб, які мають досвід прокурорської діяльності, проте в день набрання чинності чим законом, не працюють в органах прокуратури , за умови проходження ними тестування; поширити порядок призначення на посаду керівника місцевої прокуратури за результатами чотирирівневого відкритого конкурсу і на першого заступника та заступника голови місцевої прокуратури", - заявив Кожем'якін.

Також за рішенням комітету Національна академія прокуратури України буде займатись перепідготовкою фахівців, а не проводити повний навчальний процес.

"Також члени комітету погодились з необхідністю зберегти класні чини працюючим прокурорам, а для тих, хто вперше приходить на роботу до органів прокуратури , жодних класних чинів не передбачено", - сказав Кожем'якін.

Проектом передбачається внесення змін до статей 8, 81, 11, 13, 15, 39, 41, 51 закону, якими пропонується визначити перелік адміністративних посад військових прокуратур, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і порядок призначення на ці посади, а також чітко розмежувати суб'єкта призначення на адміністративні посади в регіональних та місцевих прокуратурах.

З метою оптимізації структури регіональних та місцевих прокуратур з урахуванням обсягу виконуваної роботи, обсягу мешканців регіону тощо вносяться зміни до статей 10 і 12 закону, згідно з якими визначення кількості заступників керівника регіональної та місцевої прокуратури здійснюється у кількості не більше трьох для заступників керівника регіональної прокуратури та двох для заступників керівника місцевої прокуратури.

Передбачається також, що положення статті 12 та додатку до закону щодо переліку та територіальної юрисдикції місцевих прокуратур (зі змінами) набирають чинності з 15 грудня 2015 р. До створення зазначених прокуратур їх повноваження здійснюватимуть міські, районні, міжрайонні, районні в містах прокуратури, що діють на сьогодні, а за прокурорами та керівниками цих прокуратур зберігатиметься відповідний правовий статус, який вони мали до набрання чинності законом, при реалізації функцій прокуратури.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей законопроект в першому читанні 21 травня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 265 депутатів при 226 мінімально необхідних.