ua en ru

Рада ухвалила закон про національну поліцію

Рада ухвалила закон про національну поліцію Фото: глава МВС Арсен Аваков

За відповідне рішення проголосували 278 нардепів

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2822 "Про Національну поліцію". За відповідне рішення проголосували 278 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Після голосування голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував створити робочу групу для напрацювання змін до закону про Національну поліцію: "Тепер, будь ласка, створіть групу, зустріньтеся з Екою Згуладзе, експертами... І давайте виробимо зміни, якщо потрібно, щоб це був людський закон".

Як заявив член комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко під час представлення даного документу у парламенті, до другого читання у цей проект закону було внесено 549 поправок, які були розглянуті комітетом.

"Особливостями цього закону є те, що начальником Національної поліцію буде особа, яка має професійний стаж у силових структурах, котру призначає Кабінет міністрів України за поданням Міністра внутрішніх справ. У подальшому, начальник Національної поліції як керівник центрального органу виконавчої влади, який знаходиться в складі МВС, самостійно формує структуру і призначення усієї поліцейської вертикалі", - сказав Луценко.

Також за його словами, керівництво національної поліції в центрі і на місцях призначається на контракт 2 або 4 роки, що захистить персонал поліції від політичної ситуації в Україні.

Громадяни України, які хочуть поступити на службу до Національної поліції, проходять через конкурс, у тому числі і за згодою через так званий поліграф (детектор брехні) , і на через конкурс назначаються на посади молодшого та середнього начальницького складу.

"Третьою особливістю цього закону є те, що в ньому чітко визначені права та обов'язки поліцейського. Вперше не в підзаконних актах, а в законі буде прописано, коли поліцейський має право зупинити особу, оглянути особу, затримати особу, застосувати до неї певні заходи. Чітко прописані, які дії щодо громадян має право застосовувати працівник поліції. Зокрема чітко вказано, коли він застосовує кайданки, гумовий кийок, газові шумові гранати, вогнепальну зброю. Невиконання цих положень на відміну від поперед нього часу буде кримінально каратися", - зазначив нардеп на засіданні ВРУ.

Також за його словами, ще одною особливістю цього закону є співпраця національної поліції з органами місцевого самоврядування. "Особливостями є те, що орган місцевого самоврядування може проголосувати недовіру начальнику національної поліції на своєму районному або обласному рівні, що збільшує зону контролю над законністю і об'єктивністю нац. поліції", - сказав він.

Луценко зазначив, що він як колишній міністр внутрішніх справ мріяв про такий закон.

Законопроект визначає Національну поліцію як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки, до завдань якого віднесено забезпечення громадської безпеки та публічного порядку; охорона та захист прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави; протидія злочинності; надання в межах, визначених законодавством послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або інших надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги (надання поліцейських послуг).

Зокрема, згідно з законопроектом, до системи Національної поліції входять: центральний орган управління національною поліцією та територіальні органи національної поліції.

У складі Національної поліції функціонують:

1) кримінальна поліція;

2) патрульна поліція;

3) поліція охорони;

4) спеціальна поліція;

5) поліція особливого призначення.

У системі Національної поліції України можуть бути утворені науково-дослідні установи та установи забезпечення.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. парламент прийняв цей законопроект за основу. За відповідне рішення проголосували 284 нардепи при 226 мінімально необхідних.