ua en ru

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про ринок природного газу

Народні депутати підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 2250 "Про ринок природного газу". За відповідне рішення проголосували 237 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко під час представлення даного законопроекту в парламенті, цей документ розроблений Міненерго разом з НКРЕКУ та компанією НАК "Нафтогаз України" відповідно до зобов'язань України про приєднання до Європейського енергетичного співтовариства і імплементації СА з ЄС.

В цьому закону відсутні норми прямої дії і є тільки концептуальні рішення.

"Цей закон передбачає повний розподіл функцій газопостачання, газотранспортування та газорозподілу. Так само підвищується роль регулятора - НКРЕКУ, яка разом з Кабінетом міністрів буде вирішувати ринкове ціноутворення. Це означає, що соціально вразливі верстви населення будуть отримувати персональну індивідуальну субсидію", - заявив Діденко.

Він зазначив, що МВФ та Світовий банк допомагатимуть уряду України в фінансування субсидій тім верствам населення, яким це потрібно.

Також за його словами встановлюється перехідний період, який визначений до початку ІІ кварталу 2017 р. Також передбачається, що у разі ухвалення закон набуде чинності з жовтня 2015 р.

Зазначимо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Раду ухвалити законопроект "Про ринок природного газу".

Нагадаємо, згідно з ухваленою 11 грудня 2014 р. програмі діяльності уряду, завдання України в енергетичній сфері полягають у реорганізації НАК "Нафтогаз України" відповідно до Третього енергетичного пакету ЄС: створення ВАТ "Магістральні газопроводи України" та ПАТ "Підземні газові сховища України" (2015 р.).