ua en ru

Рада схвалила за основу закон у рамках реформи патентного законодавства

Рада схвалила за основу закон у рамках реформи патентного законодавства Іллюстративне фото (РБК-Україна)

За закон у рамках реформи патентного законодавства проголосували 369 нардепів

Верховна рада України прийняла за основу у першому читанні законопроект №2259 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 369 нардепів. Документом пропонується:

  • розширити перелік об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона;
  • передбачити можливість подання заявок в електронній формі;
  • надати право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід;
  • уточнити порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;
  • розширити перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи (корисні моделі);
  • передбачити можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку ("post-grant opposition");

Крім того, відповідно до пояснювальної записки, проектом також запропоновані механізми, які сприятимуть досягненню балансу інтересів між патентною монополією та правом кожної людини на доступність ліків.

"Неприпустимо, коли в Україні ціни на деякі лікарські засоби в десятки разів перевищують вартість у наших європейських партнерах. За рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров’я запропоновано ряд новацій, які дозволять суттєво зменшити кількість "вічнозелених" патентів", - сказано у записці.

Нагадаємо, 4 лютого парламент схвалив за основу законопроект №2258 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом".