ua en ru

Рада провалила законопроект Кабміну щодо здешевлення ліків

Рада провалила законопроект Кабміну щодо здешевлення ліків Фото: парламент (РБК-Україна)

Урядовий законопроект №7538 не отримав достатньої підтримки залу

Верховна рада України відхилила проект закону №7538 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей, прийняття якого могло сприяти здешевленню лікарських засобів, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, в залі не знайшлося необхідної кількості голосів за прийняття проекту за основу, направлення на повторне перше читання у комітет і повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи, тобто, Кабміну.

Після невдалих голосувань спікер ВР Андрій Парубій оголосив про відхилення проекту.

"На жаль, голосів недостатньо, проект закону №7538 відхилений", - сказав глава парламенту.

Очікувалося, що законопроект має удосконалити патентне законодавство в Україні для захисту інноваційних розробок у галузі виробництва ліків.

Зазначимо, що в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у своєму Facebook зазначала, що недосконало прописане патентне законодавство дає можливість недоброчесним виробникам ліків "заробляти на життях пацієнтів". Вона підкреслювала, що вказаний проект закону уряд розробив для запровадження в Україні більш цивілізованих принципів видачі патентів та захисту дійсно інноваційних розробок.

Рада провалила законопроект Кабміну щодо здешевлення ліків

Проектом планувалося розширити перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона; передбачити подачу заявок в електронній формі; надати право будь-якій особі подати до закладу експертизи мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців з дати публікації відомостей про заявку на винахід; уточнити порядок надання додаткової охорони прав на винаходи.

Крім того, розширювався перелік прав і обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі) і передбачалася можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку ("post-grant opposition").

Нагадаємо, як писало РБК-Україна в серпні, Міністерство охорони здоров'я назвало перелік безкоштовних ліків для українців, які лікуються на стаціонарі.

У матеріалі РБК-Україна "У надії на бюджет: які ризики загрожують реалізації медреформи в Україні" підкреслювалося, що Кабінет міністрів України не включив у програму "Доступні ліки" препарати, необхідні пацієнту до і після трансплантації.