ua en ru

Рада передбачила відповідальність за пропаганду георгіївської стрічки

Рада передбачила відповідальність за пропаганду георгіївської стрічки Фото: Рада заборонила використання георгіївської стрічки (УНІАН)

Введена адміністративна і диференційована відповідальність

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №2987 "Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виробництва і пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки". За документ проголосували 238 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом передбачається ввести диференційовану адміністративну відповідальність за виготовлення і пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки.

Наголошується, що пропагандою георгіївської (гвардійської) стрічки є публічне використання, демонстрація, носіння, а також поширення георгіївської стрічки або її зображення.

Так, встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію чи носіння георгіївської (гвардійської) стрічки або її зображення. Це включає показ георгіївської (гвардійської) стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наклейках, листівках, носіння на одязі, речах, кріплення на автомобілях, використання в сучасних творах мистецтва, використання засобами масової інформації.

Зазначені дії тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Також передбачається відповідальність за такі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або розповсюдження георгіївської стрічки або її зображення.

При цьому, виготовлення або розповсюдження георгіївської стрічки або її зображення віднесені до правопорушень, які мають вищу суспільну небезпеку. Зазначені дії тягнуть за собою накладення штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

"Оскільки гвардійська стрічка активно використовувалася в радянський час, то її законне використання не може бути караним. Перелік випадків, коли георгіївська (гвардійська) стрічка або його зображення можуть правомірно використовуватися, збігаються з переліком виключень для використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, визначених Законом України" про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки ", - наголошується в пояснювальній й записці

Нагадаємо, колишній капітан збірної України з футболу Анатолій Тимощук "засвітився" в Санкт-Петербурзі з георгіївською стрічкою.