ua en ru

Рада надала українським біженцям право на тимчасове житло

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4998 "Про забезпечення прав і свобод громадян внутрішньо переміщених осіб (доопрацьований)".

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4998-1 "Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України". За відповідне рішення проголосували 289 нардепів.

Закон визначає порядок надання державної допомоги, захисту конституційних прав та законних інтересів осіб, які вимушено залишили місце проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя або обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України та які переїхали до інших регіонів України.

Відповідно до закону, особа, яка вимушено залишила місце проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя або обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України - громадянин України, який постійно проживав в Автономній Республіці Крим або м. Севастополі станом на 18 березня 2014 року або на території проведення антитерористичної операції на час початку антитерористичної операції (вимушений мігрант). До цієї категорії осіб також відносяться іноземці чи особи без громадянства, які на законних підставах проживали на вказаних територіях України і вимушено залишили місця проживання внаслідок зазначених обставин.

Закон містить також норму, відповідно до якої посвідка вимушеного мігранта - документ, який видається вимушеному мігранту територіальним підрозділом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів і який є підставою для отримання державної допомоги в порядку та обсягах, визначених чинним законодавством та цим Законом. Форма та опис посвідки вимушеного мігранта встановлюється Кабінетом міністрів України.

Згідно із законом, вимушений мігрант після залишення Криму або зони АТО має право звернутися за державною допомогою в будь-якому іншому регіоні України. У регіонах тимчасового розселення вимушений мігрант і члени його сім'ї мають право отримати державну допомогу, передбачену цим законом, та допомога в розселенні в місцях тимчасового розселення.

"Особи, які звернулися із заявою про потребу у поселенні в місцях тимчасового розселення мають право проживання в місцях тимчасового розселення на термін розгляду заяви про надання посвідчення вимушеного мігранта та на період оскарження відмови у наданні або анулювання виду вимушеного мігранта, в тому числі - в судовому порядку", - йдеться в законі.

Вимушений мігрант також має право на отримання грошової допомоги на себе і кожного неповнолітнього члена сім'ї. Розмір грошової допомоги визначає Кабінет міністрів України.

Закон прийнято з деякими поправками, внесеними під час обговорення.