ua en ru

Рада надала пільги добровольцям в зоні АТО

Рада надала пільги добровольцям в зоні АТО

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1688 "Про внесення змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України". За відповідне рішення проголосували 274 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як заявив у сесійній залі парламенту народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка", голова комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, даний законопроект чітко упорядковує колос осіб, які мають право на отримання статусу учасника бойових дій, а також учасників війни та інвалідів війни .

"Вперше надається таке право добровольцям. Це в першу чергу ті, які літом минулого року воювали, і підрозділи яких потім увійшли до регулярної армії ї та МВС", - заявив Третьяков.

Він зазначив, що учасники бойових дій зможуть отримати ті, хто приймали безпосередню учать в АТО у складі добровольчих формувань за умови, що їх формування надалі увійшли у склад ЗСУ, МВС та інші офіційних військових частин.

Також перелік розширяється військовими спеціальних служб Держуправління транспорту, ДержНС, ДПтСУ, а також військова прокуратура.

Разом з тим, за словами нардепа, статус учасника бойових дій не зможуть отримати цивільні особи.

"Всі цивільні особи, підприємства та організації , які залучалися до забезпечення АТО матимуть статус виключно учасників війни, що скорочує кількість пільг. Учасники бойових дій мають тільки ті, хто воював зі зброєю в руках", - заявив Третьяков.

Крім того, за його словами, статус інваліда війни отримують всі, хто отримав інвалідність безпосередньо при участі в АТО, у тому числі добровольці, волонтери, цивільні особи, які залучалися до супроводження учасників АТО.

Разом з тим, нардеп підкреслив, що учасники нелегалізованих військових формувань, тобто тих, які не увійшли до офіційних військових формувань, не матимуть права на отримання статусу учасника бойових дій.

"По-людськи ми розуміємо, що добровольці мають право на отримання пільг від держави, але де-юре питання залишається відкритим. Після дискусії депутати вирішили легалізувати певні категорії бійців - тих бійців, які загинули або отримали інвалідність... Ми пропонуємо надати добровольцям нелегалізованих формувань тільки статус інвалідів війни у випадку отримання ними інвалідності, а також поширюються соціальні гарантії на членів їх сімей у випадках їх загибелі, але при умові, що такі формування виконувати завдання в зоні АТО у взаємодії зі Збройними силами України та іншими офіційними формуваннями", - заявив Третьяков.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 р. народні депутати підтримали цей законопроект у першому читанні.