ua en ru

Рада у першому читанні прийняла проект Трудового кодексу

Рада у першому читанні прийняла проект Трудового кодексу Фото: Верховна Рада

Проект Трудового кодексу складається із дев'яти книг, а також прикінцевих та перехідних положень

Верховна Рада України (ВРУ) у першому читанні прийняла новий проект Трудового кодексу України. Відповідний проект закону №1658 у першому читанні за основу підтримали 258 нардепів. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначається, що проект Трудового кодексу складається із дев'яти книг (368 статей), а також прикінцевих та перехідних положень.

Відповідно до законопроекту, не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод; забезпечується недискримінація працівників з ознак статі, раси, політичних переконань та інших обставин, визначених у статті 24 Конституції України із забезпеченням підвищених умов захисту праці жінок та молоді та реальною забороною дитячої та примусової (обов‘язкової) праці.

Рада у першому читанні прийняла проект Трудового кодексу

Фото: голосування за проект Трудового кодексу

Кодексом визначається формулювання вимог щодо забезпечення права працівників на повагу до їх честі й гідності у трудових правовідносинах; визнання цивільно-правових відносин трудовими; порядку укладення письмового трудового договору, його дії та припинення; уточнення щодо оплати праці за різних обставин виконання робіт, зокрема, у разі суміщення професій (посад), поділу робочого дня на частини, усунення дискримінації в оплаті праці за сумісництвом; установлення фінансової відповідальності роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам та ін.

Адаптація трудового законодавства України під європейські стандарти

Включено положення, спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутої)) і інших міжнародно-правових актів - Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

Виключено дискримінаційне обмеження на звільнення за власною ініціативою працівників, які працюють за строковим трудовим договором. Передбачено, що акти трудового законодавства регулюють відносини з дня набрання ними чинності і не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують матеріальну та дисциплінарну відповідальність особи.

Встановлено норму щодо застосування актів законодавства однакової юридичної сили у разі їх неузгодженості, якими регулюються трудові відносини. У цьому випадку застосовується акт, що є спеціальним для цих відносин. У разі неоднозначного трактування прав працівника чи роботодавця, коли є можливість прийняття рішення на користь того чи іншого, рішення приймається на користь працівника.

Роботодавці зобов'язані укладати трудовий договір

Варто підкреслити, що голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова, представляючи проект Трудового кодексу України запевнила, що з часу його ухвалення роботодавці зобов'язані укладати трудовий договір лише у письмовій формі, що має гарантувати обов'язкове працевлаштування осіб.

"Сучасною нормою є укладання трудового договору лише в письмовій формі. Це забезпечить працівнику гарантію щодо його умов праці, оплати праці, матеріального забезпечення, що надає більший захист його прав",- розповіла голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова.

Також, за словами Денисової, проектом Кодексу передбачається заборона вносити зміни до трудового договору без згоди працівника, працівнику за погодженням роботодавця надається можливість самостійно визначити графік роботи, для найменш уразливих категорій - жінок з дітьми, пенсіонерів, осіб з обмеженими можливостями гарантуватиметься зайнятість у формі роботи на дому.

Передбачено збільшення розміру доплати з 20 до 30 відсотків за роботу у нічний час, зростає з подвійного до потрійного розміру оплата за понаднормові години праці, підвищений розмір вихідної допомоги при звільненні працівника - у випадку наявності стажу роботи до 5 років - у розмірі однієї середньомісячної зарплати, до 10 років - подвійному розмірі, понад 10 - потрійному розмірі. Пропонується збільшити з 24 до 28 календарних днів термін мінімальної щорічної відпустки.

Разом з тим, Денисова запевнила, що проектом Кодексу гарантується незвільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до 3 років. Звільнення таких категорій осіб можливе лише у випадку ліквідації підприємства.

Норму про недискримінацію сексменшин у Трудовому кодексі парламентарії не підтримали

Варто зауважити, що в ході обговорення проекту Трудового кодексу голова комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко неодноразово закликала парламент включити до кодексу норму щодо недискримінації прав працівників в залежності від сексуальної орієнтації, що є вимогою ЄС задля лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

"Тут намагаються нав'язати абсолютно не європейські норми публіці і, хлопаючи один одному...на скільки поза межами телевізійних камер люди думають по-європейськи, але не хочуть влазити в такі слизькі теми. Давайте ми заборонимо слухати музику Чайковського, давайте ми заборонимо читати книжки Оскара Уайльда", - закликала Геращенко.

Відповідно, Геращенко запропонувала включити до проекту Кодексу норму щодо недискримінації працівників в залежності від їх сексуальної орієнтації.

"Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статті, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації , етнічного,соціального і іноземного походження, віку, стану здоров'я, інвалідності, підозри щодо наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов'язків, місця проживання, членства в професійній спілці, тому чи іншому об'єднанні громадян, участі у страйку, зверненні або наміру звернутися до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті, за мовними чи іншими ознаками",- заявила Геращенко.

Можливість врахування озвученої Геращенко поправки до кодексу парламентарі при окремому голосуванні не підтримали.

В свою чергу голова ВРУ поставив на голосування подовження підготовки поправок до другого читання з 2 до 3 тижнів, що нардепи підтримали.

Нагадаємо, сьогодні, 5 листопада, близько сотні представників профспілок біля будівлі Верховної Ради вимагали від депутатів не приймати новий Трудовий кодекс, який, за їх словами, обмежить права працівників