ua en ru

Рада відправила на доопрацювання законопроект про створення Нацагентства з розшуку активів

Рада відправила на доопрацювання законопроект про створення Нацагентства з розшуку активів Фото: Верховна Рада

Таке рішення підтримали 230 нардепів

Верховна Рада України (ВР) відправила на повторне друге читання законопроект щодо створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Таке рішення підтримали 230 нардепів.

Проект закону №3040 у автором про читання не набрав достатню кількість голосів.

Спікер ВР Володимир Гройсман зазначив, що доопрацьований проект закону буде розглянутий у вівторок.

Згідно проекту закону, Нацагентство з розшуку та повернення активів створюється Кабінетом міністрів і підзвітний Верховній Раді. Воно складається з центрального апарату та територіальних управлінь і займається формуванням та реалізацією державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та управління заарештованими і конфіскованими активами. Голова Нацагентства призначається на посаду урядом строком на 5 років за результатами конкурсу.

Передбачається, що агентство здійснює заходи щодо виявлення, розшуку, проведення оцінки активів за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді) та веде Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Законом передбачається, що Нацагентство співпрацює з цього питання з органами іноземних держав і бере участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України в закордонних судових органах у справах, пов'язаних з поверненням активів.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради продовжили вечірнє засідання поки не проголосують пакет законопроектів щодо візової лібералізації, законопроект щодо зниження ренти на газ і продовження мораторію на продаж землі та щодо призначення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську.