ua en ru

Рада відхилила закон про опозицію

Рада відхилила закон про опозицію

Народні депутати не підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 0948 "Про парламентську опозицію" (друге читання). Так, за поправку, яка передбачала відхилення даного законопроекту проголосували 228 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Як заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань регламенту Павло Пинзеник в сесійній залі парламенту, до другого читання надійшло 185 пропозицій від народних депутатів України, і найбільше поправок стосувалося порядку створення парламентської опозиції та її право на представництво і керівництво Верховної Ради та здійснення парламентського контролю.

"Комітет пропонує Верховній Раді врахувати пропозицію нардепа Пинзеника № 1 (про відхилення законопроекту - ред.) і відхилити поправки нардепів Писаренко, Геллера.. Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про парламентську опозицію у відповідності з пунктом 2 частини 1 статті 123 регламенту Верховної Ради і доручити комітету підготувати нову редакцію регламенту ВР, де передбачили порядок формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій і парламентської опозиції, і при підготовці змін в регламенті опрацювати пропозиції, що надійшли від суб'єктів законодавчої ініціативи до цього законопроекту", - заявив Пинзеник.

Таким чином, більшість нардепів підтримали відхилення закону № 0948.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Гройсман виступає за створення законопроекту про опозицію, який не дозволить владі перетворитись на диктатуру.

"Безперечно, потрібен гарний закон про опозицію, і нам потрібно цим питанням займатися. Немає вічної влади, немає вічної опозиції, є вічний український народ,який потребує до себе поваги. І мають буди обмеження, які ніколи не дозволять владі перетворитись на диктатуру", - заявив спікер.

Нагадаємо, Верховна Рада ратифікувала угоду про точку стику кордонів України, Білорусі та Польщі.