ua en ru

Рада звільнила релігійні організації від сплати збору під час реєстрації

Рада звільнила релігійні організації від сплати збору під час реєстрації Фото: парламент (РБК-Україна)

За документ проголосували 237 парламентарів

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект №6642 "Про внесення змін до закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (щодо оформлення документів релігійних організацій)", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 237 парламентарів.

Відповідно до тексту, у низці статей закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" необхідно доповнити формулювання "громадське об'єднання" словами "релігійні організації".

У пояснювальній записці підкреслюється, що чинна редакція закону про держреєстрацію не передбачала сплати адміністративного збору релігійними організаціями, але разом з тим і не містила чіткої норми про звільнення релігійних організацій від сплати такого податку, що несе у собі ризики корупції.

"Норми, якими регулюється процес державної реєстрації юридичних осіб (у тому числі релігійних організацій) виписані недостатньо чітко, що допускає подвійне тлумачення і призводить до розбіжностей при їх застосуванні державними реєстраторами", - зазначалось у ній.

Також вказувалося, що через нечіткість норми гальмувався процес реєстрації релігійних організацій, що "прямо порушує конституційне право на свободу ведення релігійної діяльності".

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, у листопаді 2016 року президент України Петро Порошенко звільнив релігійні організації від податків на благодійність, підписавши відповідний проект закону.

У квітні 2016 року у Раду внесли законопроект щодо обмеження прав релігійних організацій, чиї керівні органи знаходяться у Росії.