ua en ru

Рада визначила механізм призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро

Рада визначила механізм призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1660-Д "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства України з питань запобігання корупції". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко з трибуни Верховної Ради, конкурсна комісія буде представляти трьох кандидатів на пост директора Національного антикорупційного бюро. З числа трьох кандидатів Президент вибирає одного, призначаючи його директором. На підставі негативного висновку міжнародного аудиту Президент чи парламентська коаліція можуть прийняти рішення про відставку директора.

"Ця позиція буде внесена в текст проекту закону, оскільки вона погоджена тільки зараз на раді коаліції. Тобто Президент призначає директора, а парламент і Президент можуть його звільнити. Це забезпечить баланс гілок влади в питанні впливу на роботу органу", - наголосив Луценко.

Також, за його словами, закон передбачає механізм конфіскації майна, нажитого злочинним шляхом.

"Якщо директор Національного агентства через суд доведе корупцію чиновника або міністра, то його майно, а також майно, що числиться на юридичних осіб, пов'язаних з ним, також буде конфісковано. Це передбачає громадянську судову процедуру, що передбачає можливість винесення рішення про конфіскацію майна, навіть, якщо два-три рази сторона, яка надає офшорні компанії, не з'явилася до суду. Що стосується фізичних осіб, то тут залишаються діючі норми кримінального законодавства", - повідомив Луценко.

Закон також передбачає:

1. В діяльності Національного антикорупційного бюро впроваджується посада детективів,яка передбачає об'єднання посад слідчого та оперативно розшукового працівника.

"Це скоріше за все перспективна посада, яка буде працювати і в органах Міністерства внутрішніх справ, Державного бюро розслідувань та інших правоохоронних органів" , - зазначив Чумак.

2. Проект закону визначає рівень зарплат для працівників Національного антикорупційного бюро.

3. Створюється спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка має здійснювати нагляд за додержанням законів про діяльність Національного антикорупційного бюро.

4. Передбачається спеціальний конкурсний порядок відбору прокурорів у спеціалізовану прокуратуру.

5. Забороняється набирати до Антикорупційного бюро осіб, які за останні 5 років працювали в МВС, СБУ та ГПУ. Також не може бути прийнята на службу в Антикорупційне бюро особа, якщо у неї в декларації будуть виявити недостовірні данні, які розходяться в реальними даними більш як на 50 реальних зарплат.

6. Розширений перелік посадовців , які підпадають під підслідність Антикорупційного бюро. Зокрема працівники Національного агентства з питань заповзання корупції, а також Президенти України. які закінчили перебування на посаді.

7. Передбачається процедура цивільної конфіскації майна, нажитого незаконним шляхом. Для цього вноситься зміни до Цивільного процесуального кодексу України, де передбачається цивільний позов про необґрунтовані корупційні активи.

8. Розширюється можливість підписання договорів зі слідством тих, хто попався на корупційних діях, але готовий співпрацювати із слідством, не залежно від ступеня злочину.

Нагадаємо, Рада в першому читанні прийняла цей законопроект 3 лютого 2015 р.

Рада прийняла закон про створення Антикорупційного бюро 14 жовтня 2014 р. За законопроект Президента України Петра Порошенка № 5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції порушення виборчих прав громадян)" проголосували 278 нардепів із 226 мінімально необхідних.