ua en ru

Рада схвалила одноразову матдопомогу волонтерам та добровольцям, що стали інвалідами в АТО

Рада схвалила одноразову матдопомогу волонтерам та добровольцям, що стали інвалідами в АТО Фото: Верховна Рада України

Проект закону підтримали 269 парламентарів

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила надання одноразової грошової допомоги учасникам антитерористичної операції - волонтерам та добровольцям, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО. Відповідний проект закону №2556а "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих" за основу і в ціломупідтримали 269 народних депутатів.

Так законом пропонується волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих за рахунок коштів державного бюджету призначити і виплатити одноразову грошову допомогу у зв'язку із встановленням інвалідності.

Відповідно до закону, безпосереднім учасникам АТО із числа добровольців та волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення, надається право на одержання одноразової грошової допомоги: 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (304 500 грн) - у разі встановлення інвалідності I групи; 200-кратного прожиткового мінімуму (243 600 грн) - у разі встановлення інвалідності II групи; 150-кратного прожиткового мінімуму (182 700 грн) - у разі встановлення інвалідності III групи.

У разі смерті зазначених вище осіб документом передбачається надання членам їх сімей права на одержання одноразової грошової допомоги: 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (609 000 грн).

Законом встановлюється, що зазначені вище положення поширюються на осіб, які визнані інвалідами до набрання чинності цим законом, а також на членів сімей осіб, які загинули (померли) до набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, у липні Кабмін розпорядився виділити додаткові кошти на компенсації сім'ям загиблих в зоні АТО силовиків.