ua en ru

Рада схвалила допуск іноземних військових до навчань в Україні

Народні депутати підтримали законопроект № 2346 "Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях". За відповідне рішення проголосували 305 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Цей закон схвалює рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 р. для участі в українсько-американському навчанні "Фіарлес Гардіан - 2015", українсько-американському навчанні "Сі Бриз - 2015", українсько-американському навчанні "Сейбер Гардіан/Репід Трайдент - 2015", українсько-польському навчанні авіаційних підрозділів "Безпечне небо - 2015", українсько-польському навчанні підрозділів військової поліції "Правопорядок - 2015".

Так, згідно з додатком до закону, у 2015 році планується проведення таких багатонаціональних навчань:

1. Українсько-американське навчання "Фіарлес Гардіан - 2015" Райони проведення: с. Старичі, Яворівський район, Львівська обл. Загальна чисельність учасників навчання до 2200 військовослужбовців. Від Збройних Сил України до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Від Національної гвардії України до 1000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Від Збройних Сил Сполучених Штатів Америки до 1000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Строк проведення: до 240 діб, березень - листопад 2015 року.

2. Українсько-американське навчання "Сі Бриз - 2015". Райони проведення: акваторія Чорного моря, полігони Збройних Сил України, військові аеродроми "Шкільний" (м. Одеса), "Кульбакіно" (м. Миколаїв), "Чорнобаївка" (м. Херсон), посадкові майданчики Тендрівської коси (м. Очаків) та острова Первомайський, Міжнародний аеропорт "Одеса", Одеський морський торговельний порт, морський торговельний порт "Южний" (м. Одеса), військовий порт м. Очаків (Миколаївська обл.).

Загальна чисельність учасників навчання до 2500 військовослужбовців. Від Збройних сил України до 1000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів, до 8 літаків та вертольотів, до 50 одиниць колісної техніки. Від Державної прикордонної служби України до 10 патрульних катерів. Від Збройних сил Сполучених Штатів Америки до 1000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 5 кораблів, до 2 підводних човнів, до 6 літаків та вертольотів, до 40 одиниць колісної техніки.

Від збройних сил інших держав - членів НАТО та держав - учасниць програми "Партнерство заради миру" до 500 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 кораблів, до 3 підводних човнів, до 6 літаків та вертольотів, 10 одиниць колісної техніки. Строк проведення: до 25 діб, червень - жовтень 2015 року.

3. Українсько-американське навчання "Сейбер Гардіан/Репід Трайдент - 2015". Район проведення: Міжнародний центр миротворчості та безпеки (с. Старичі, Яворівський район, Львівська обл.).

Загальна чисельність учасників навчання до 2100 військовослужбовців. Від Збройних Сил України до 1000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Від Збройних Сил Сполучених Штатів Америки до 500 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 3 літаків, до 6 вертольотів. Від збройних сил інших держав - членів НАТО та держав - учасниць програми "Партнерство заради миру" до 600 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 2 літаків, до 4 вертольотів. Строк проведення: до 25 діб, липень - жовтень 2015 року.

4. Українсько-польське навчання авіаційних підрозділів "Безпечне небо - 2015". Райони проведення: повітряний простір України, аеродроми повітряних сил Збройних сил України.

Загальна чисельність учасників навчання до 350 військовослужбовців. Від Збройних Сил України до 250 військовослужбовців, до 10 літаків, 1 вертоліт. Від Збройних Сил Республіки Польща до 100 військовослужбовців, до 8 літаків. Строк проведення: до 14 діб, липень - жовтень 2015 року.

5. Українсько-польське навчання підрозділів військової поліції "Правопорядок - 2015". Район проведення: Міжнародний центр миротворчості та безпеки (с. Старичі, Яворівський район, Львівська обл.).

Загальна чисельність учасників навчання до 100 військовослужбовців. Від Збройних Сил України до 50 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Від Збройних Сил Республіки Польща до 50 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Строк проведення: до 7 діб, вересень - листопад 2015 року.

"Участь підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань у багатонаціональних військових навчаннях відповідає національним інтересам, законодавству і міжнародним зобов'язанням України", - йдеться у документі.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко вніс у Раду законопроект про допуск іноземних військових до навчань в Україні 10 березня 2015 р.

Зазначимо, що у Львівській обл. з березня по жовтень пройдуть спільні навчання військових України та США.