ua en ru

Рада хоче ввести інститут громадського обвинувача

Рада хоче ввести інститут громадського обвинувача Фото: Народні депутати

За відповідне рішення проголосували 288 депутатів

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1165 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами". За відповідне рішення проголосували 288 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є впровадження у кримінальне процесуальне законодавство інституту громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

Відповідні зміни пропонується внести в Кримінальний процесуальний кодекс України, Кримінальний кодекс України та кодекс України про адміністративні правопорушення.

Так, чинне законодавство пропонується ввести нове поняття "громадський обвинувач", доповнивши їм низку положень чинного законодавства України.

Крім того, проектом пропонується декриміналізувати такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (зміни до статті 201 КК) і незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (виключення статті 359 КК), а також виключити статтю 195-5 До УоАП.

Нагадаємо, вчора на пленарному засіданні Рада провалила введення громадського обвинувача. За відповідне рішення проголосували лише 159 депутатів при 226 мінімально необхідних.