ua en ru

Рада хоче запровадити фото- та відеофіксацію порушень ПДР

Рада хоче запровадити фото- та відеофіксацію порушень ПДР Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 284 нардепи

Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроект № 2562 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". За відповідне рішення проголосували 284 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За пропозицією авторів альтеративного законопроекту № 2562-1 голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запропонував: "Є пропозиція наступна: № 2562 беремо за основу, а під час підготовки до другого читання врахувати положення №2562-1. Таким чином до другого читання ми підготуємо гарний закон. Цю пропозицію сталю на голосування".

Як заявила заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе під час представлення цього документу в ході пленарного засідання Верховної Ради, за 2014 р. Україна втратила в ДТП стільки ж людей, як і в зоні АТО.

"Основне завдання цього законопроекту - дати інструменти новій патрульній поліції. Тому що тільки нова уніформа не зробить їх новими. Їм потрібні нові методи і нові підходи роботи.. Ми постаралися знайти правильний баланс, стимулювання нових підходів", - сказала Згуладзе.

Даний законопроект пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України "Про дорожній рух", якими запровадити автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху (ПДР) з допомогою технічних засобів з функціями фото- та відеофіксації.

Рада також підтримала пропозицію, що адміністративну відповідальність за порушення ПДР, що зафіксовані в автоматичному режимі, нестимуть власники транспортних засобів, незалежно від того, хто вчинив правопорушення.

Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника транспортного засобу за порушення ПДР його автомобілем, зафіксовані в автоматичному режимі, відбуватиметься без особи, яку притягатимуть до відповідальності, адже за проектом закону, такі справи не повинні розглядатися відкрито (стаття 249).

Згідно з положеннями законопроекту Верховна Рада хоче збільшити час адміністративного затримання особи з 3-х до 24-х годин через підозру працівника ОВС, що особа скоїла правопорушення, за яке передбачається адмінарешт.

Також згідно з положеннями законопроекту, Рада має намір внести зміни в порядок стягнення штрафів.

Так, якщо правопорушник протягом 3-х днів сплатив 50% штрафу, постанова про стягнення вважається виконаною. Якщо ж штраф не буде оплачений протягом 30 днів, буде застосована пеня, яка становитиме подвійний розмір штрафу.

Якщо штраф і пеня не будуть сплачені, правопорушника буде автоматично позбавлено права керувати транспортними засобами на 6 місяців. І це не звільнятиме від обов'язку оплатити штраф і пеню.

Новацією у законопроекті є введення "штрафних балів". Так, кожному водію щороку нараховуватиметься по 150 балів. Пропонується при фіксації порушень ПДР в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який скоїв правопорушення, вираховувати кількість балів, передбачених Особливою частиною КУпАП. Лише після вичерпання "балів", на правопорушника накладатиметься реальний штраф.

Крім змін до КУпАП Рада хоче внести зміни в Кодекс адміністративного судочинства.

Частина 2 статті 71 КАСУ в нині чинній редакції, передбачає, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, тобто на інспектора ДАІ, який прийняв рішення оштрафувати водія. Тепер же пропонується доповнити Кодекс нормою, яка передбачає, що у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, обов'язок щодо доказування, що в момент правопорушення керував не власник або, що автомобіль чи номерний знак вибув з володіння власника внаслідок протиправних дій інших осіб покладається саме на власника авто.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада також прийняла за основу закон про національну поліцію.