ua en ru

Рада хоче прискорити митне оформлення гуманітарних вантажів

Рада хоче прискорити митне оформлення гуманітарних вантажів Фото: інформуправління апарату ВР

Відповідне доручення отримає і Кабмін

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект №1509 "Про внесення змін до статті 9 закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо недопущення затягування термінів проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги). За відповідне рішення все проголосували 258 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Законопроект пропонує зобов'язати орган, який визнав товари (предмети) гуманітарної допомогою (в даний час це Міністерство соціальної політики України), на наступний день після визнання товарів (предметів) гуманітарної допомогою надсилати повідомлення про це в органи, що здійснюють санітарний, ветеринарний, фітосанітарний, радіологічний та екологічний контроль товарів (предметів) гуманітарної допомоги.

Також документ пропонує зобов'язати органи, які здійснюють відповідний контроль товарів (предметів) гуманітарної допомоги, не пізніше 7 днів після отримання повідомлення безкоштовно оформити всі передбачені законодавством документи.

Крім того, пропонується дати доручення Кабінету міністрів України розробити та затвердити спрощений порядок здійснення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю товарів (предметів) гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, Канада виділить Україні 30 млн дол. на гуманітарні цілі.