ua en ru

Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за злочини проти військових у зоні АТО

Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за злочини проти військових у зоні АТО Фото: Верховна Рада

Дане рішення підтримали 236 нардепів

Верховна Рада України з другої спроби підтримала за основу законопроект № 1174 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за злочини проти військовослужбовців Державної прикордонної служби, Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони України". За відповідне рішення проголосували 236 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила співавтор законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка Ірина Фриз під час подання даного документа в парламенті, цей законопроект розроблено у зв'язку з необхідністю захисту прав військовослужбовців Держприкордонслужби, ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління Держохорони, а також їх родичів під час виконання цими військовослужбовцями службових обов'язків.

Так, проектом закону пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, а саме викласти статтю 347 в новій редакції, передбачивши, що умисне знищення або пошкодження майна, що належить військовослужбовцю або його близьким родичам у зв'язку з виконанням нею службових обов'язків та/або перебуванням у зоні бойових дій караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років.

Також даною статтею передбачено, що ті ж дії, вчинені шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від 6 до 15 років.

Крім того, пропонується викласти в новій редакції статтю 348, передбачивши, що вбивство або замах на вбивство або його близьких родичів, у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків та/або перебуванням у зоні бойових дій караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі.

Також пропонується викласти в новій редакції статтю 349, встановивши, що захоплення або утримання в якості заручника військовослужбовця або його близьких родичів, у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків у зоні бойових дій з метою спонукання державної чи іншої установи, підприємства, організації або службової особи вчинити або утриматися від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника караються позбавленням волі на строк від 9 до 15 років.

Нагадаємо, сьогодні Рада також врегулювала порядок зберігання бойових прапорів ВСУ.