ua en ru

Рада хоче відстрочити складання декларації про доходи мобілізованим держслужбовцям

Рада хоче відстрочити складання декларації про доходи мобілізованим держслужбовцям Фото: Верховна Рада

Частина мобілізованих не може вчасно подати декларацію про доходи

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2608 "Про внесення змін до закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (щодо декларантів, які перебувають на військовій службі)". За відповідне рішення проголосували 260 надепов при 226 мінімально необхідних.

Як заявив один з авторів законопроекту, народний депутат з фракції "Народний фронт" Андрій Левус, згідно з чинним законом, державні службовці зобов'язані до 1 квітня подати декларації про доходи та майно.

"Є дуже багато звернень від громадян, які мобілізовані, що ускладнює їм заповнення ними декларації... Відповідно ми пропонуємо, щодо тих громадян зробити відстрочку, та у разі демобілізації вони повинні протягом 30 днів надати необхідні декларації, і в той же час дати письмове пояснення у відповідні органи про те, що вони не мають можливості здавати ці декларації", - заявив Левус.

Так, проект закону України "Про внесення змін в закон України "Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" передбачає встановлення положень про те, що:

- суб'єкти декларування, які не мали можливості подати до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 р. у зв'язку з мобілізацією з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних сил України та інших військових формувань України, подають таку декларацію за звітний рік протягом 30 робочих днів з моменту повернення до місця роботи (служби) або місця здійснення повноважень депутата місцевої ради

- у разі, коли суб'єкт декларування не може отримати інформацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру члена сім'ї, який мобілізований згідно з указом Президента України з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних сил України та інших військових формувань України, декларація за 2014 р. заповнюється без обліку інформації, яка невідома суб'єкта декларування. У такому разі суб'єкт декларування разом з декларацією подає пояснювальну записку довільної форми, в якому перераховує, які саме позиції декларації не заповнені декларації, і вказує причини їх незаповнення. Суб'єкт декларування зобов'язаний подати уточнену декларацію за 2014 р. не пізніше 30 робочих днів з моменту усунення обставин, які перешкоджали йому отримати необхідні дані.

Нагадаємо, Верховна Рада хоче звільнити від мобілізації викладачів вузів. Відповідний законопроект № 2620 підтримали в першому читанні 283 надепа при 226 мінімально необхідних.