ua en ru

Рада звільнила від податку на прибуток ОСББ

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1892 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій". За відповідне рішення проголосували 246 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Закон передбачає визнання об'єднань співвласників багатоквартирного будинку, асоціацій власників жилих будинків, житлово-будівельних кооперативів неплатниками податку на прибуток, як неприбуткових організацій.

Як заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, цей закон іде у прив'язці до іншого законопроекту № 2049 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)".

"Є законопроект, який підготовлений № 2049. Його проголосувати в першому читанні за основу. Таким чином це буде комплексне рішення", - сказав спікер.

"Я зараз поставлю за основу і в цілому №1892. При підготовці №2049 ми подивимося, якщо там будуть якісь зловживання, ми виправимо це... На ваш розгляд вносить законопроект № 2049... І ми домовлялися, що ми його розглянемо за основу. І я би просив врахувати під час підготовки до другого читання пропозицію народного депутата Южаніної щодо... Я так розумію, в неї було застереження тільки єдине: щоб не використовували цей законопроект для зловживань щодо податків. Тому, будь ласка, я прошу це опрацювати, і знайти узгоджене рішення в цьому питанні", - сказав Гройсман.

Так, законопроект № 2049 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)" у першому читанні підтримали 236 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Даний документ пропонує удосконалити питання оподаткування неприбуткових підприємств, строки сплати податкового зобов'язання, оподаткування доходів фізичних осіб, пов'язаних із отриманням благодійної допомоги, а також надати право сільським, селищним, міським радам встановлювати пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, громадським об'єднанням та благодійним організаціям.

Нагадаємо, Рада хоче ввести пропорційний принцип підрахунку голосів на зборах співвласників ОСББ.