ua en ru

Рада хоче лібералізувати процедуру карантину рослин

Рада хоче лібералізувати процедуру карантину рослин Фото: засідання Ради

Карантинний сертифікат буде видаватися протягом доби

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2655 "Про внесення змін до закону України "Про карантин рослин" (щодо зменшення адміністративного навантаження)". За відповідне рішення проголосували 307 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив співавтор законопроекту, народний депутат з фракції "Батьківщина" Вадим Івченко, даний документ пропонує суттєво лібералізувати процедуру карантину рослин, що істотно знизить рівень і ризики корупції.

"Кабмін вже вніс свою лепту - сьогодні карантинний сертифікат видається за 24 години, а не протягом 5 днів, як було раніше. Ми сьогодні хочемо це записати нормою закону", - пояснив Івченко.

Так, законопроект пропонує внести зміни в закон України "Про карантин рослин" в частині обмеження терміну видачі карантинного та фітосанітарного сертифікатів, введення окремих переліків об'єктів регулювання імпорту, експорту та реекспорту рослинної продукції, скорочення об'єктів державного нагляду у сфері карантину рослин.

Зазначені зміни сприятимуть зниженню адміністративного навантаження на сільськогосподарського товаровиробника за рахунок істотного скорочення строків видачі документів дозвільного характеру у сфері карантину рослин. Також зміни удосконалюють процедуру функціонування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері карантину рослин, а також сприятимуть підвищенню ефективності виробництва та обігу продукції рослинного походження одночасно з дотриманням належного рівня фітосанітарного безпеки України.

Нагадаємо, раніше Рада відмовилася обмежити добою строк видачі карантинного та фітосанітарного сертифікатів.