ua en ru

Робоча група зі змін до Конституції пропонує дозволити місцеві референдуми

Робоча група зі змін до Конституції пропонує дозволити місцеві референдуми Фото: Громада буде здійснювати місцеве самоврядування шляхом місцевих референдумів

Виконкоми будуть підконтрольні та підзвітні раді громади

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує закріпити в Конституції право місцевої влади на проведення місцевих референдумів. Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою та є в розпорядженні РБК-Україна.

Так, пропонується внести доповнення до статті 140 Конституції України, згідно з якими виконавчий орган місцевого самоврядування підконтрольний та підзвітний раді громади. Порядок утворення, реорганізації та виконавчого органу місцевого самоврядування громади, виконавчих комітетів районних та обласний рад, обсяг їх повноважень визначаються законом.

"Територіальна громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів та в інших формах, визначених законом", - йдеться в проекті змін до Конституції.

Робоча група зі змін до Конституції пропонує дозволити місцеві референдуми

(Проект змін до Конституції щодо децентралізації, фото РБК-Україна)

Нагадаємо, робоча група зі змін до Конституції пропонує замінити області України на регіони.