ua en ru

Путін з кінця минулого тижня не з'являвся на публіці

Путін з кінця минулого тижня не з'являвся на публіці

Останній раз Президент Володимир Путін з'являвся перед журналістами 5 березня - у цей день глава держави зустрічався з прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці. Після цього у Путіна була тільки одна публічна зустріч, на яку його могли бачити не тільки чиновники: згідно з повідомленням на сайті Кремля, датованому 8 березня, з нагоди свята президент зустрівся з жінками, чиї діти добилися видатних успіхів у різних сферах, і привітав їх зі святом, передає РБК.

Але насправді цей захід було записано заздалегідь особистим оператором глави держави - ще 5 березня, повідомив РБК один з учасників зустрічі. За його словами, президент справив гарне враження на тих, хто прийшов жінок, але виглядав втомленим.

6 березня і в усі наступні дні Путін проводив тільки непублічні зустрічі, в яких брали участь чиновники, а преса не запрошували. Згідно сайту Кремля, в цей день президент спочатку провів засідання Ради безпеки, потім поспілкувався з міністрами фінансів і оборони Антоном Сілуановим і Сергієм Шойгу, а ввечері провів двосторонню зустріч з главою Зовнішекономбанку Володимиром Дмитрієвим.

10 березня, стверджується на сайті Кремля, Путін зустрічався з губернатором Ямало-Ненецького автономного округу Дмитром Кобилкіним. Зустріч також була закритою для преси. Два співрозмовника РБК, близьких до Кремля, кажуть, що в цей день Кобилкин не приїжджав в Кремль. Але в прес-службі Кобилкіна цю інформацію спростовують.

11 березня прес-служба президента оприлюднила інформацію про зустрічі глави держави з губернатором Карелії Олександром Худилайненом. Але ділова інтернет-газета "Вісті Карелії" ще 5 березня повідомила, що "Володимир Путін зустрівся з Олександром Худилайненом" і на ній не піднімалося питання про дострокові губернаторські вибори. Джерело, близьке до самого губернатора, сказав РБК, що зустріч з Худилайненом за планом повинна була пройти 4 березня. У прес-службі глави регіону від коментарів відмовилися.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков в бесіді з кореспондентом РБК наполягав, що зустрічі з двома губернаторами проходили в зазначені на кремлівському сайті дні. А на уточнююче питання про зустріч з жінками, датованій 8 березня, він відповів, що вона пройшла напередодні свята.
Повідомлення про розмову з Худилайненом було опубліковане невдовзі після того, як агентство Reuters з посиланням на джерело в уряді Казахстану повідомило, що зустріч в Астані президентів Росії, Білорусії і Казахстану, яка планувалася на 12-13 березня, не відбудеться. "Візит скасовано, схоже, що Путін захворів", - призвело агентство слова свого джерела.

Пєсков спочатку відмовився коментувати РБК цю інформацію, але до вечора заявив агентству Bloomberg, що Путін абсолютно здоровий.

Зустріч з лідерами Білорусі та Казахстану не скасовано, а перенесено, стверджує інший федеральний чиновник. За його словами, воно відбудеться в березні, як тільки всі три президента узгодять свої плани.

Коли тепер Путін з'явиться на публіці, невідомо. На 12 березня у глави держави було заплановано участь у колегії ФСБ, але президент навряд чи туди прийде, каже співрозмовник, близький до Кремля, і підтверджує федеральний чиновник. 17 березня планується участь президента в засіданні оргкомітету "Перемога" в Центральному музеї Великої Вітчизняної війни, поки планується, що глава держави там буде, говорить один зі співрозмовників РБК.

Скасування підготовлених візитів перших осіб трапляється досить рідко, каже колишній надзвичайний і повноважний посол Росії в Туреччині та Ізраїлі Петро Стегній. За його словами, резони можуть бути самими різними: можливе перенесення візиту з більш важливих подій, особистих обставин, можуть бути не готові документи, але навряд чи причини носять політичний характер, зазначає він.