ua en ru

Виробництво яловичини у світі у 2015 р. скоротиться на 1,5%, в Україні - на 6-8%

Виробництво яловичини у світі у 2015 р. скоротиться на 1,5%, в Україні - на 6-8% Фото: на світовому ринку дефіцит м'яса ВРХ

Попит на яловичину в Україні досить стриманий

Світове виробництво яловичини скоротиться на 860 тис. т до 58,7 млн ​​т на рік. Про це з посиланням на оцінки USDA повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

У США цього року очікується зменшення обсягів виробництва на 2,3% до 10,9 млн т. У 2014 році виробництво яловичини вже знизилося на 5,3%. Це також позначиться на показниках експорту - з очікуваними у 2015 році обсягами реалізації в 1,2 млн т, частка США на світовому ринку знизиться до 11,5%. Виробництво яловичини в Австралії у 2015 році може скоротитися до 2,3 млн т, причиною цьому стало вирізання значної кількості худоби в результаті засухи і нестачі кормів.

"Попит на яловичину на світовому ринку зростає у зв'язку підвищенням чисельності населення і поліпшенням його добробуту. Незважаючи на це, на світовому ринку має місце дефіцит м'яса ВРХ", - йдеться в повідомленні.

В Україні також спостерігається тенденція до зменшення виробництва яловичини. Цього року воно може скоротитися на 6-8%. Основною причиною стагнації галузі є велика збитковість вирощування ВРХ на м'ясо, рентабельність якого торік склала -35,6%, і скорочення поголів'я корів за складної ситуації в молочній галузі.

Як зазначили в УКАБ, зараз попит на яловичину на вітчизняному ринку досить стриманий внаслідок низької купівельної спроможності населення. Єдиним стабілізуючим фактором на сьогодні може бути тільки експорт. Однак кількість країн, у яких реалізується українська яловичина, незначна, а одним з основних ринків залишається Росія. Відсутність надійних ринків збуту і стриманий попит на яловичину на внутрішньому ринку призводить до значної стагнації галузі.

"Враховуючи дефіцит яловичини на світовому ринку, її виробництво є перспективним в умовах існування надійних ринків збуту. В Україні є ряд підприємств, які прагнуть експортувати свою продукцію до ЄС та інших країн, але не можуть цього зробити через відсутність в Україні спеціального дозволу. Зараз досить багато розмов ведеться про вихід яловичини на європейський ринок, однак фактичні дії, які б реально наближали до цієї мети, практично відсутні. Невирішеними залишаються питання ідентифікації худоби, моніторингу губчастоподібної енцефалопатії ВРХ та інших захворювань. Контролюючий орган, на який покладається вся відповідальність за якість та безпеку харчової продукції, досі не може розпочати повноцінно працювати. Всі ці фактори стримують використання експортного потенціалу України і подальший розвиток галузі молочного скотарства", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нагадаємо, МінАП розраховує на відкриття європейського ринку для української молочки і яловичини вже до 2016 р.

Згідно з прогнозом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), світове виробництво яловичини виросте у 2015 р. тільки на 0,2%, водночас сукупне виробництво м'яса зросте на 1,3%.