ua en ru

Як проходить 1 вересня в школах України: всі подробиці

Як проходить 1 вересня в школах України: всі подробиці Фото: учні в масках (facebook.com/koda.gov.ua)

У регіонах "червоної" зони карантину вводиться дистанційне навчання

Сьогодні в школах України починається новий навчальний рік. Однак через пандемію коронавіруса формат освітнього процесу істотно зміниться. Як в умовах карантину проходить 1 вересня, і де перший дзвоник відзначають дистанційно - детально на РБК-Україна.

Незаконна агітація: дітей привітали наборами від кандидатів на місцевих виборах

У школах Харкова 1 вересня дітям роздавали набори від партії кандидата в мери Геннадія Кернеса "Блок Кернеса "Успішний Харків ". Вміст подарунка для школярів опублікували в Facebook батьки учня Харківської гімназії №23.

Фото: facebook.com/liliyagergel

Подібні набори перед початком навчального року завезли до шкіл Васильківського району (Київська область) з агітацією за кандидата на майбутніх місцевих виборах Наталію Баласинович.

предвыборная агитацияФото: facebook.com/ Батьки SOS

Варто відзначити, що політична агітація в школах є незаконною. Згідно з ст. 31 ЗУ "Про освіту", в навчальних закладах забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок з прізвищами, іменами виборних осіб і осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

До того ж, передвиборна агітація в країні заборонена до старту виборчої кампанії - 5 вересня.

Школи "червоної зони" залишаються закритими

Навчальні заклади в регіонах "червоної" карантинної зони з 1 вересня не відкрилися.

Школярі починають навчальний рік в дистанційному режимі без урочистих лінійок в Чернівцях.

В Івано-Франківську замість онлайн-навчання школярам продовжили канікули до 11 вересня. У Калуші також відклали початок навчального року на два тижні.

У Чорткові Тернопільської області діти підуть в школи з 15 вересня.

Мер Ізмаїла Одеської області Андрій Абрамченко підтвердив, що школи в місті з 1 вересня будуть працювати дистанційно. Також він закликав батьків провести свято першого дзвоника кожен у своїй родині.

Київську школу закрили на карантин

Через спалах коронавіруса учні ліцею № 240 "Соціум" не пішли на перший дзвоник. Інфекцію виявили у двох викладачів, в колі контактів виявилися більш 20 співробітників навчального закладу. Тому уроки в ліцеї почнуться в дистанційному форматі з 2 вересня.

Що чекає на школярів у День знань

1 вересня 2020 навчальний рік стартує в школах "зеленої", "жовтої" та "помаранчевої" карантинних зон. Освітні установи будуть працювати в звичайному режимі, але з дотриманням необхідних санітарних норм. Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Від проведення традиційної лінійки в День знань Міністерство освіти України рекомендувало відмовитися, щоб уникнути масового скупчення людей.

Формат святкування має відповідати епідемічним заходам безпеки (соціальна дистанція, наявність масок). У МОН також запропонували тему першого уроку про правила безпеки в умовах пандемії коронавіруса.

Основні вимоги МОЗ до роботи шкіл

  • носіння маски обов'язково при вході в будівлю школи і на перервах (виняток - учні 1-4 класів);
  • наявність на вході антисептичних засобів;
  • заборонений вхід до школи осіб, що супроводжують дитину;
  • регулярна дезінфекція приміщень після закінчення занять, провітрювання 10 хвилин після кожного уроку;
  • обов'язкове миття рук перед початком кожного уроку;
  • організація гнучкої структури освітнього процесу з можливістю зміни термінів канікул в залежності від епідситуації;
  • проведення занять у приміщеннях великої площі, по можливості, на вулиці;
  • температурний контроль для всіх педагогів до початку робочого дня;
  • в "помаранчевій" зоні вчителям рекомендовано додатково використовувати захисні щитки, а в "зеленій" і "жовтій" зонах досить соціальної дистанції.

Дозволяється використання захисних масок не тільки промислового виробництва, а й самостійного.

У школах заборонено формат "шведського столу" в їдальнях, можливий сендвічний тип харчування. Обов'язкове дотримання соціальної дистанції, розміщення за столами не більше 4-х осіб.

Організація транспорту для перевезення школярів - з дотриманням санітарних норм, кількість пасажирів обмежується числом місць для сидіння.

У разі виявлення коронавірусу хоча б у одного учня, весь клас відправляється на самоізоляцію.

Навчання у "червоних" зонах

У регіонах з високим рівнем захворюваності СOVID-19 робота установ освіти заборонена.

Навчальний процес в школах "червоної" зони організовується в дистанційному режимі як мінімум на 14 днів, до моменту перегляду карантинного зонування.

Державна комісія з ТЕБ та НС з 31 серпня до 14 вересня встановила "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки:

  • Івано-Франківська область (Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Городенківський, Косівський, Тисменицький р-ни);
  • Тернопільська область (Бережани, Чортків, Бережанський р-н);
  • Чернівецька область (Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський, Новоселицький р-ни);
  • Рівненська область (Острог, Дубно, Костопільський, Рівненський р-ни);
  • Одеська область (Ізмаїл, Біляївка).

Таким чином, 1 вересня в вищевказаних містах і районах школи не відкриють двері для учнів.

Незважаючи на акції протесту в Чернівцях з приводу жорстких карантинних обмежень, в міськраді підтвердили, що освітні заклади працюватимуть дистанційно до 14 вересня.

Канікули замість дистанційного навчання

Школярам Івано-Франківська продовжили літні канікули до 11 вересня. Місто увійшло до "червоної" зони за рівнем захворюваності, але місцева влада прийняла рішення оголосити двотижневі канікули замість організації навчального процесу в онлайн-форматі.

У Калуші Івано-Франківської області також відклали старт навчального року. Після присвоєння місту "червоного" епідеміологічного рівня мер Ігор Матвійчук заявив, що з 1 вересня школи не почнуть роботу в дистанційному режимі. Канікули вирішено продовжити ще на два тижні, частково за рахунок зимових канікул.

Нагадаємо, мер Івано-Франківська закликав людей виходити на мирні протести через посилення карантину, а міськрада має намір оскаржити встановлення "червоної" зони карантину в суді.

Також раніше повідомлялося, що в Міносвіти хочуть спростити процедуру організації дистанційного і змішаного навчання в школах.