ua en ru

Порошенко оголосив 2016 рік роком англійської мови

Порошенко оголосив 2016 рік роком англійської мови Фото: Президент України Петро Порошенко

Президент підписав відповідний указ

Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про оголошення 2016 року Роком англійської мови в Україні". Відповідний указ №641/2015 опублікований на сайті глави держави.

Як наголошується в указ, Порошенко прийняв таке рішення, "враховуючи роль англійської мови як мови міжнародного спілкування, з метою сприяння його вивченню для розширення доступу громадян до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей, які відкриває знання і використання англійської мови, забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний і науково-освітній простір, для підтримки програми Go Global, яка визначає вивчення англійської мови одним із пріоритетів стратегії розвитку".

Кабінету міністрів доручено розробити та затвердити комплекс заходів на 2016 і наступні роки, спрямованих на активізацію вивчення громадянами англійської мови, зокрема передбачивши організацію на базі вищих навчальних закладів курсів з вивчення англійської мови, сприяння розширенню викладання у вузах дисциплін англійською мовою, збільшення мережі гуртків у позашкільних навчальних закладах.

Також повинно бути забезпечено проведення професійних конкурсів, олімпіад та інших змагань з англійської мови, розвиток взаємного обміну учнями та студентами між навчальними закладами України і держав, в яких англійська мова є основною мовою спілкування, активізовано участь загальноосвітніх навчальних закладів України в програмі Європейського Союзу E-Twinning Plus.

Уряд також має передбачити удосконалення законодавства у сфері освіти і науки щодо визначення переліку педагогічних, наукових і науково-педагогічних посад в установах, які вимагають володіння англійською мовою, а також впровадження поетапної сертифікації вчителів іноземних мов.

Також планується впровадження освітніх теле - і радіопрограм з вивчення англійської мови для різних категорій населення, поширення практики демонстрації фільмів англійською мовою з субтитруванням державною мовою.

Згідно з указом, має бути проведено оцінювання рівня володіння державними службовцями англійською мовою і організовані мовні курси для вивчення.

Нагадаємо, Україна обійшла Росію за рівнем володіння англійською мовою як іноземною.