ua en ru

Прем'єр Польщі: Криза в Україні - найбільший конфлікт із часів холодної війни

Прем'єр Польщі: Криза в Україні - найбільший конфлікт із часів холодної війни Ева Копач

Конфлікт у східній Україні - це найбільша криза в Європі із часів холодної війни. Про це заявила прем'єр-міністр Польщі Ева Копач в ефірі телеканалу TVP1.

Копач додала, що легковажно було б ігнорувати цю проблему. "Вважаю цю ситуацію найбільшою кризою європейської безпеки із часів холодної війни. Ігнорування цієї ситуації є легковажним. Сьогодні також і надсилання сигналів, які викликали занепокоєння серед громадян нашої країни, або іншої європейської держави, було б також перебільшенням", - зазначила польський прем'єр.

При цьому Копач звернула увагу, що конфлікт в Україні є першим, де проливається кров за Європейський союз. "Ми повинні балансувати між занадто великим прагненням гарантувати безпеку своїй країні і своїм громадянами і водночас боротися за те, за що сьогодні бореться Україна: вперше насправді проливаючи кров за Європейський союз і за спроби інтеграції зі співтовариством", - сказала прем'єр Польщі.

На її думку, Україна, яка бореться за свій суверенітет і право бути частиною західної Європи, бачить в цьому можливість для власного розвитку. "І це їх суверенне рішення потрібно поважати. З іншого боку, треба засудити того, хто не поважає такого рішення", - зазначила Копач.

Глава уряду Польщі також переконана, що сила польської безпеки - в силі НАТО. Вона нагадала, що в Польщі витрати на оборону становлять відтепер 2% ВВП.

Нагадаємо, згідно з даними опитування Центру дослідження громадської думки CBOS, у Польщі 62% громадян виступають проти надання фінансової допомоги Україні.