ua en ru

Споживчі настрої українців у серпні покращилися, - дослідження

Споживчі настрої українців у серпні покращилися, - дослідження Фото: ІСН в Україні склав 46,9

Оцінка громадянами поточного становища в Україні збільшилася до значення 39,2

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у серпні ц.р. склав 46,9, що на 3,8 пункту більше липневого показника. Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомили у прес-службі компанії GfK Ukraine.

Як зазначається, істотних змін зазнали девальваційні очікування, а також відчуття з розвитку економіки найближчим часом.

Оцінка громадян поточного становища в Україні збільшилася на 2,7 п. до значення 39,2. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) збільшився на 4,9 п. і становить 32,5;

- індекс доцільності робити великі покупки (х5) залишився майже без змін і становить 45,9.

При цьому очікування щодо розвитку економіки країни збільшилися на 4,5 п. і дорівнюють 52,1. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 4,1 п. і становить 45,3;
- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) становить 43,1 що на 8,4 п. більше, ніж у липні;

- очікування розвитку економіки країни протягом найближчих п'яти років (х4) збільшилися на 1 п. порівняно з липнем і становлять 67,8.

Крім того, в серпні дещо збільшилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 153,6, що більше показника липня на 2,2 п.

Також у серпні збільшився індекс інфляційних очікувань - на 4,2 п. і склав 184,7. Разом із тим, очікування українських громадян щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців у серпні покращилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 6,9 п. до значення 143,2.

"Зменшення побоювань щодо можливої ​​девальвації позитивно вплинуло на динаміку споживчих настроїв, але вони продовжують коливатися навколо мінімальних значень", - зауважили аналітики GfK Ukraine.

Нагадаємо, у липні споживчі настрої українців погіршилися до показника 36,5.