ua en ru

Споживачі газу з лічильниками будуть платити більше тих, хто споживає за нормами, - дослідження

Споживачі газу з лічильниками будуть платити більше тих, хто споживає за нормами, - дослідження

Реальне споживання газу в квартирах, необладнаних газовими лічильниками, перевищує встановлені урядом норми у кілька разів. Такі результати показали дослідження, проведені експериментальним шляхом газорозподільними компаніями і місцевими владами в Харкові, Львові і Білій Церкві.

Так, в квартирі, де є централізоване гаряче водопостачання та газова плита, по нормі за кожного мешканця потрібно оплачувати еквівалент 3 куб м. газу. Фактично ж дослідження показало, що в таких квартирах витрачають від 7,5 до 13 куб. м газу на людину.

Не набагато менша розбіжність виявилася і при підрахунку витрат газу, виходячи з технічних потреб газових приладів. Так, розрахунок витрати газу на підставі техпаспорту газової плити показав, що щомісяця одному мешканцеві потрібно не менше 6 куб. м газу при користуванні однією плитою.

У разі, якщо разом з газовою плитою використовується газова водогрійна колонка (при відсутності центрального постачання гарячою водою), то різниця між нормами та реальним споживанням буде ще більшою. Діюча норма становить 9 куб. м на людину в місяць, в той же час експеримент у містах показав, що на кожного мешканця фактично доводиться щомісяця від 32 до 42 куб. м газу.

Що стосується розрахунку на підставі техпаспорту газових приладів, то при раціональному використанні газової плити і водогрійної колонки на одну людину в місяць потрібно не менше 26 куб. м газу. Детальніше про розрахунки читайте тут.