ua en ru

Постраждалі від окупації українці тепер мають право подати в суд на Росію, - Мін'юст

Постраждалі від окупації українці тепер мають право подати в суд на Росію, - Мін'юст Фото: глава Міністерства юстиції України Павло Петренко

Тепер від Росії можна вимагати компенсацію збитків

Громадяни України мають право подати на Росію до суду, якщо були порушені їхні права на територіях, контрольованих терористами, оскільки Росія несе за це відповідальність. Про це заявив глава Міністерства юстиції України Павло Петренко в ефірі "5 каналу".

"Це означає, що наші громадяни тепер можуть вимагати від Росії компенсації збитків, викликаних втратою майна, тортурами та іншими порушеннями прав людини", - заявив Петренко.

Ця подія стала можливою завдяки тому, що крім заяв, поданих в Гаазький трибунал Україною, існує також підтримка Європарламенту в даному питанні. Після звернення України до Європарламенту, він, в свою чергу, направив звернення в Міжнародний кримінальний суд з розслідування злочинів, викликаних російською владою на території України.

Нагадаємо, в травні стало відомо, що в Міністерстві сподіваються, що розгляд скарг проти РФ в Страсбурзькому суді вийде на новий етап.