ua en ru

Посол при ЄС закликав не розраховувати на угоду ООН по миротворцях для України

Посол при ЄС закликав не розраховувати на угоду ООН по миротворцях для України Фото: Костянтин Елісєєв

Радбез ООН сьогодні свого мандата не дасть

Постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв закликав не розраховувати на угоду Організації об'єднаних націй (ООН) по миротворцях для України. Про це посол заявив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Я вважаю, що найбільш перспективною в цьому плані є місія ЄС у рамках Спільної політики безпеки і оборони. Деякі говорять про ООН, але я, як людина, що має досвід роботи в цій організації, стверджував і стверджую: це ілюзія - вважати, що ООН дасть добро на розміщення своїх сил в Україні. Звичайно, це був би ідеальний варіант. Але, на жаль, з відомих причин, РБ ООН сьогодні свого мандата не дасть. У той же час, для розміщення місії ЄС мандат ООН не обов'язковий. Для направлення місії ЄС досить консенсусу всіх країн - членів Євросоюзу. Тому зараз наші дії спрямовані на те, щоб цей консенсус був досягнутий. Ми передали наші пропозиції, де чітко виписали 15 можливих завдань, які могла б виконувати майбутня місія ЄС. Підкреслю: в підтримку виконання Мінських домовленостей", - заявив він.

За його словами, ці домовленості вельми непрості, часом навіть суперечливі.

"Тому одна місія ОБСЄ, при всій повазі до цієї організації, не в змозі виконати весь комплекс поставлених завдань", - підкреслив Єлісєєв.

Нагадаємо, народні депутати підтримали проект постанови № 2379 "Про схвалення звернення від імені України до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй та Ради Європейського союзу про розгортання на території України в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки".