ua en ru

За відвідування Криму Україна буде домагатися арешту 69 суден, - нардеп

За відвідування Криму Україна буде домагатися арешту 69 суден, - нардеп Порт в Криму

Україна буде домагатися арешту 69 суден, які відвідують порти в Криму після їх офіційного закриття і тим самим порушували державний кордон України. Про це РБК-Україна повідомив народний депутат з фракції "Народний фронт" Георгій Логвинський.

"Я подав заяву ще в жовтні, було відкрито провадження стосовно 69 кораблів, які незаконно в'їхали на окуповану територію. Стосовно одного з них - була дуже довга процедура - ось одне з них зайшло в березні в Херсон, його зафіксували в рамках кримінального провадження, за яким я - заявник, і воно було заарештовано", - повідомив Логвинський.

Він зазначив, що за дорученням Генеральної прокуратури України було проведено огляд судна, були вилучені документи та складені адмінпротоколи на керівника і капітана, і відкрито кримінальне провадження за статтею 332 частини 1 (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї) Кримінального кодексу України, яка передбачає конфіскацію корабля і до 5 років позбавлення волі.

За відвідування Криму Україна буде домагатися арешту 69 суден, - нардеп

За словами нардепа, це судно прибуло з Ізраїлю, команда - 12 осіб. Орієнтовно завтра на судно буде накладено арешт.

"Будуть конфісковані всі 69 кораблів по всьому світу, коли ми їх знайдемо в рамках міжнародних угод і їх заарештуємо. Загальна сума приблизно доходить до 800 млн дол. Але найголовніше для нас - це перекрити можливість порушувати наші кордони. Відповідно до чинної резолюцією ми закрили ці порти, є відповідна резолюція ООН", - заявив Логвинський.

Він нагадаємо, що сьогодні було затримано судно "Kanton" (Тувалу), яке в порушення закону України "Про тимчасово окупованих територіях" в липні 2014 р. заходило в порт окупованого Севастополя, який Україна офіційно закрила (КМУ від 30.04.2014 № 578-р) відповідним повідомленням Міжнародної Морської організації.