ua en ru

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист Чорного і Азовського морів

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист Чорного і Азовського морів Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Указ набирає чинності з дня його опублікування

Президент Петро Порошенко підписав указ № 320/2018, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 12 жовтня "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні і Сході України, в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт президента України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Текст указу, який набрав чинності, і відповідне частково засекречене рішення РНБО опубліковані на сайті глави Української держави.

Нагадаємо, 6 вересня РНБО затвердив заходи для захисту націнтересів в акваторіях Азовського і Чорного морів. Мова йде про посилення військово-морської присутності і створення корабельно-катерного угруповання Військово-морсьх сил Збройних сил України в Азовському морі, розвитку відповідної інфраструктури, а також забезпечення підрозділів берегової оборони новітніми ракетами.

Згідно з рішенням РНБО, уряд має прийняти Морську доктрину України та удосконалити нормативно-правову базу захисту національних інтересів в акваторії Азовського і Чорного морів. Крім того, Кабміну доручено відпрацювати спільну позицію України з міжнародними партнерами щодо протидії техногенної катастрофи на півночі Криму, а також забезпечити заходи протидії її поширенню на материкову частину України.

Сьогодні також Петро Порошенко заявив, що українські військові готові дати відсіч російській агресії на Азовському напрямку.

За словами Генсека НАТО Йенса Столтенберга, дії Росії в Азовському морі спрямовані на підрив стабільності в Україні. Він також зазначав, що будівництво моста через Керченську протоку перешкоджає морському судноплавству.