ua en ru

Порошенко затвердив 8 травня Днем пам'яті та примирення

Президент України Петро Порошенко затвердив 8 травня Днем пам'яті та примирення в Україні. Про йдеться в указі Президента України № 169/2015 від 24 березня 2015 р.

"Установити в Україні День пам'яті та примирення, який відзначати щороку 8 травня", - йдеться в документі.

Також Порошенко затвердив заходи з відзначення у 2015 р. 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни.

"З метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам'яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів - переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України та у зв'язку з відзначенням у 2015 р. 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни постановляю: звернутися до державних органів, органів місцевого самоврядування щодо визначення одним із пріоритетів їх діяльності забезпечення шанобливого ставлення до пам'яті про Перемогу над нацизмом, суспільної поваги до ветеранів війни, учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, нинішніх захисників Вітчизни, а також надання їм державної підтримки", - йдеться у документі.

Згідно з указом, Президент доручив Кабінету міністрів забезпечити проведення у Києві та інших населених пунктах урочистостей та меморіальних заходів, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам'яті та примирення і Дню Перемоги, які відзначаються 8 та 9 травня, а також 70-й річниці завершення Другої світової війни, яка відзначається 2 вересня 2015 р.

Крім того, уряд має опрацювати питання щодо поліпшення умов життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед учасників бойових дій, інвалідів і дітей війни та жертв нацистських переслідувань, а також щодо сприяння процесам консолідації суспільства, налагодження громадянського взаєморозуміння і примирення у питаннях національної історії.

Також Президент доручив Кабінету міністрів забезпечити разом із НБУ виготовлення та випуск в обіг пам'ятної монети на відзнаку 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі; а також випуску в обіг поштової марки і конверта, присвячених пам'ятній даті.

Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України, обласні та Київська міська державна адміністрація мають вжити заходів із забезпечення громадського порядку та безпеки громадян під час відзначення річниці.

Також Порошенко доручив визнати таким, що втратив чинність, указ Президента України № 604 від 19 жовтня 2012 р.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, раніше сьогодні віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко повідомив, що Кабмін не буде скасовувати День Перемоги.