ua en ru

Порошенко: метою РФ є окупація Азовського моря

Порошенко: метою РФ є окупація Азовського моря Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

За словами президента, РФ не має права атакувати або зупиняти наші судна в Азовському морі

Метою Росії є окупація Азовського моря. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю The Washington Post, передає прес-служба глави держави.

"Мета Росії - окупувати Азовське море так само, як був окупований Крим. Це жорстке порушення міжнародного права, і ми не можемо це прийняти. Ми зміцнюємо наших військових там і порушуємо справи проти Росії в міжнародній постійній палаті Третейського суду", - підкреслив президент.

За його словами, Україна має чітко визначений правовий статус в Азовському морі.

"Росія не має права атакувати або зупиняти наші судна, що перевозять товари і пасажирів з двох важливих портів України - Маріуполя і Бердянська. Якщо Росія не зупиниться, у нас є лише один інструмент - санкції", - зазначив Порошенко.

Він пояснив, що санкції потрібні, щоб зупинити потенційну небезпеку російської окупації Азова.

"Якщо вони заблокують судно з українськими металлопродуктами з Маріуполя на один день, то ціна збитків складе тисячі доларів", - сказав президент.

Також глава держави розповів, що росіяни постійно атакують українських рибалок в українських водах: заарештовують їх, зупиняють і погрожують їм. Президент зазначив, що це частина гібридної війни проти України.

"Санкції зупиняють зростання ВВП Росії, вони зупиняють підвищення рівня життя в Росії та девальвують російську валюту. Російське керівництво платить дуже високу ціну за санкції, які можуть утримувати Росію за столом переговорів та припинити агресію", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 6 серпня, Рада національної безпеки і оборони України затвердив заходи для захисту націнтересів в акваторіях Азовського і Чорного морів.