ua en ru

Порошенко закликав громадськість долучитися до забезпечення чесних виборів

Порошенко закликав громадськість долучитися до забезпечення чесних виборів Фото: зустріч Порошенка з експертами громадянського суспільства з питань виборів

Вибори в Чернігові показали необхідність посилення відповідальності за підкуп виборців, впевнений Президент

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з експертами громадянського суспільства з питань виборів, в рамках якої закликав активістів долучитися до забезпечення чесних виборів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомляється, Президент зазначив, що вибори на 205 окрузі в Чернігові показали необхідність вдосконалення виборчого законодавства, а саме - посилення відповідальності за підкуп виборців, надання можливості судової гілки влади реагувати на факти підкупу аж до зняття кандидата з виборів, зміна принципів формування дільничних виборчих комісій.

"Глава держави запросив представників громадськості до обговорення конкретних кроків, в тому числі законодавчих, щоб поставити заслін порушень на наступних виборах, зокрема, місцевих виборах 25 жовтня", - сказано в повідомленні.

Глава держави нагадав, що восени минулого року підписав закон, який посилює відповідальність за підкуп виборців, але зазначив, що практика показує, що одні лише санкції не зупиняють порушників.

Представник Громадської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська відзначила важливість забезпечення невідворотності покарання для порушників виборчого законодавства, якісної підготовки суспільства, а саме поширення знань щодо наслідків одержання матеріальних благ від кандидатів, а також забезпечення якісної законодавчої бази. На думку експерта, зокрема, з вересня варто почати широку інформаційну кампанію щодо інформування про покарання за підкуп виборців та вихованню громадянської свідомості у виборців.

У зустрічі також взяли участь від Комітету виборців України Олексій Кошель, від Фонду виборчих систем IFES - Денис Ковриженко, від "Інтерньюз-Україна" та виборчої групи РПМ - Євген Радченко, народний депутат України Олександр Черненко, а також заступник глави АПУ Ростислав Павленко.

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко пообіцяв внести у Верховну Раду проект закону, який передбачає відповідальність за підкуп виборців.

"Вже на наступному тижні внести в Раду проект закону, що посилює відповідальність "за гречку". І тим, хто дає, і тим, хто це забезпечує, і за бездіяльність правоохоронних органів", - заявив Порошенко в інтерв'ю одному з українських телеканалів..