ua en ru

Порошенко приїде до Польщі відзначати річницю закінчення війни

Порошенко приїде до Польщі відзначати річницю закінчення війни Фото: Петро Порошенко

Усі заходи будуть проходити протягом 7 і 8 травня

Президенти Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Естонії, Литви, Румунії та України візьмуть участь у польських урочистостях 70-ї річниці закінчення Другої світової війни, які відбудуться у Гданську, передає "Польське радіо" з посиланням на канцелярію Президента Польщі.

Участь в урочистостях підтвердили також глави парламентів Іспанії та Латвії, прем'єр Словаччини, колишній президент Німеччини Хорст Келер, заступник голови парламенту Угорщини і міністр оборони Франції.

Про свою участь також заявили також генеральний секретар ООН і голова Європейської ради.

Як зазначається, урочистості розпочнуться в Європейському центрі Солідарності історичними дебатами під назвою "Спадщина II світової війни з перспективи останніх 70 років".

Після закінчення дискусії, учасники зустрічі візьмуть участь в урочистостях на Вестерплятте.

Усі заходи будуть проходити протягом двох днів-7 та 8 травня.

Зазначимо, що США і більшість країн Європейського союзу відзначають День Перемоги в Другій світовій війні 8 травня, так як саме в цей день у 1945 р. набула чинності підписана днем раніше капітуляція Німеччини. Офіційна назва свята - "День перемоги в Європі" (Victory in Europe Day).

Порошенко приїде до Польщі відзначати річницю закінчення війни

Фото: Вінстон Черчілль (в центрі) вітає натовп британців, які зібралися в Лондоні відсвяткувати перемогу, 8 травня 1945 р.

Крім того, з 2005 року у ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни. Починаючи з цього року День пам'яті і примирення 8 травня відзначається і в Україні. Відповідний указ № 169/2015 Президент України Петро Порошенко підписав 24 березня.

Згідно з указом, Президент доручив Кабінету міністрів забезпечити проведення у Києві та інших населених пунктах урочистостей та меморіальних заходів, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом в Європі, Дня пам'яті і примирення і Дню Перемоги, які відзначаються 8 і 9 травня, а також 70-ї річниці завершення Другої світової війни, яка відзначається 2 вересня 2015 р.

Крім того, уряд має опрацювати питання щодо поліпшення умов життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед учасників бойових дій, інвалідів та дітей війни і жертв нацистських переслідувань, а також сприяння процесам консолідації суспільства, налагодження громадянського взаєморозуміння і примирення в питаннях національної історії.

Нагадаємо, у Києві не планується проведення військового параду на честь 70-ї річниці Дня Перемоги 9 травня.