ua en ru

Порошенко подав зміни до Конституції щодо децентралізації

Порошенко подав зміни до Конституції щодо децентралізації

Президент внесе до Ради проект закону щодо децентралізації до кінця дня

Петро Порошенко сьогодні презентував проект змін в Конституцію України в частині децентралізації. За словами Президента це стане нашим головним цивілізаційним відмінністю від сусідів пострадянського простору.

В ході презентації глава держави пообіцяв, що внесе до Верховної Ради проект закону щодо децентралізації до кінця дня.

Також Порошенко заявив, що розраховує на підтримку цього законопроекту усіма політичними силами. "Це не тільки тому, що нам потрібно 300 голосів, я впевнений в тому, що це та річ, децентралізація, яка має об'єднати українське суспільство", - підкреслив Порошенко.

Порошенко подав зміни до Конституції щодо децентралізації

Фото: Порошенко презентує зміни до Конституції щодо децентралізації

Навіщо потрібен проект змін в Конституцію по децентралізації

Порошенко зазначив, що децентралізація "зробить нашу країну міцніше" та "стане надійним щепленням від бацили федералізації". "Даний самоврядування можливо в авторитарній державі, деспотія не терпить ні самостійності громад, ні, тим більше, свободи громадянина. Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської", - сказав Президент.

Про зміни в системі місцевого управління

Порошенко більш детально розповів про майбутні зміни в системі місцевого самоврядування. Зокрема він заявив, що у префектів буде менше повноважень, ніж у голів обласних державних адміністрацій. За його словами, в областях буде введений інститут перфектов, які замінять голів ОДА, але будуть відрізняться значно меншим обсягом повноважень. "Префекти не будуть втручатися в оперативне управління, не мають ніякого відношення і не будуть розпоряджатися фінансовими потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування", - сказав Порошенко.

Також, за словами Президента, відповідно до законопроекту він залишає за собою право на розпуск органів місцевого самоврядування. Правда сподівається, що йому не доведеться цим правом користуватися.

Зазначив Порошенко і той факт, що в новій Конституції прописана і процедура імпічменту. "У новій Конституції процедура імпічменту прописана. Якщо ви маєте на увазі, що повинні бути внесені відповідні зміни в законодавство, я не виключаю, що це може зробити Верховна Рада", - сказав Порошенко. І ще Президент додав, що сподівається на підтримку законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

Президент також розповів, що Конституційна комісія може переглянути розподіл повноважень між Президентом, Кабінетом міністрів і Верховною Радою.

Кримський питання

Звичайно ж, тема Криму та його місця у зміненій Конституції України мала місце у виступі Петра Порошенка. Зокрема, він заявив, що в оновленій Конституції зберегтися автономний статус Криму і Севастополя. Також Президент заявив, що розраховує на повернення Криму до складу України шляхом політичних зусиль.