ua en ru

Порошенко пропонує ВР позбавити президента і Раду права звільняти суддів КС

Порошенко пропонує ВР позбавити президента і Раду права звільняти суддів КС Фото: Петро Порошенко

Президент пропонує позбавити парламент права давати згоду на арешт суддів

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді позбавити президента, ВРУ і З'їзд суддів права звільняти суддів Конституційного суду. Про це свідчить законопроект №3524 "Про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя".

Президентським законопроектом пропонується встановити, що суддя КС може бути звільнений тільки за рішенням КС не менш як двома третинами від його конституційного складу.

Пропонується передбачити, що суддя КС не може бути притягнутий до відповідальності за голосування у зв'язку з прийняттям судом рішень та надання їм висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Варто підкреслити, що без згоди Конституційного суду суддя КС не може бути затриманий чи заарештований, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Крім того, президент пропонує позбавити парламент права давати згоду на арешт суддів. Так, згідно з документом, на арешт судді потрібна згода Вищої ради правосуддя - саме в цей орган глава держави пропонує перетворити Вищу раду юстиції.

Так, згідно з документом, без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або триматися під вартою або арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Крім того, Порошенко пропонує ВР позбавити президента права створювати суди. Так, законопроектом передбачена передача нардепам повноважень по створенню, ліквідації та реорганізації судів.

Разом з тим передбачено, що до впровадження нового адміністративно-територіального устрою відповідно до змін до Конституції щодо децентралізації влади, але не більше ніж до 31 грудня 2017 року, створення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює Президент.

Нагадаємо, Порошенко вніс до парламенту проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". Відповідний законопроект №3524 зареєстрований на сайті Ради.

Метою запропонованих змін є вдосконалення конституційних основ правосуддя для реалізації принципів верховенства права та забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом у розумні строки, передає прес-служба Порошенка.