ua en ru

Порошенко доручив Шокіну проконтролювати розслідування ліквідації "Дельта банку"

Порошенко доручив Шокіну проконтролювати розслідування ліквідації "Дельта банку" Фото: Віктор Шокін і Петро Порошенко

Президент відповів на петицію проти ліквідації "Дельта банку"

Президент України Петро Порошенко доручив генеральному прокурору України Віктору Шокіну взяти під особистий контроль розслідування справ, пов'язаних з ліквідацією "Дельта банку". Про це йдеться у відповіді Президента на електронну петицію №22/001365-еп.

У відповіді на петицію проти ліквідації банку вказується, що Порошенко звернувся до генерального прокурора України В. Шокіну з проханням взяти під особистий контроль розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних з неплатоспроможністю та ліквідацією АТ "Дельта Банк".

Також наголошується, що Порошенко звернувся до директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтину Ворушилину з проханням забезпечити прозорий і справедливий механізм реалізації активів "Дельта банку" із залученням вкладників цього банку. Також чолі ФГВФО доручено проконтролювати процес ліквідації банку, у тому числі шляхом неупередженого виявлення фактів шахрайства та інших протиправних дій акціонерів і працівників банку або інших осіб стосовно банку), і своєчасне звернення у відповідні інстанції".

Порошенко заявив, що на сьогодні вже зроблені перші кроки в процесі реформування банківської системи, і пообіцяв, що законодавство у цій сфері і у подальшому буде вдосконалюватися у відповідності з міжнародними стандартами.

Нагадаємо, 21 вересня електронна петиція до Президента України про скасування продажу "Дельта банку" зібрала понад 25 тис. підписів. Вкладники "Дельта банку" вимагали від Порошенка втрутитися в ситуацію з навмисним банкрутством Банку і "крадіжкою грошових заощаджень десятки тисяч українських сімей". У петиції вказувалося на те, що незважаючи на офіційні повідомлення Національного банку України щодо покриття Фондом гарантування 94% вкладників "Дельта банку", офіційні дані свідчать, що ФГВФО покривається лише близько 50% усіх вкладів фізичних осіб. "Інші 50% внесків, що становить понад 15 млрд. грн., у громадян просто вкрали", - говорилося в петиції.