ua en ru

Порошенко отримав на підпис закон про право Кабміна вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів

Порошенко отримав на підпис закон про право Кабміна вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів Фото: Петро Порошенко

Тепер Президент має або підписати закон, або ветувати його

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав закон № 2898 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" і передав його на підпис Президенту України Петру Порошенку. Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

"Закон направлено на підпис Президенту (25.05.2015)", - йдеться у статусі проходження документу.

Також Гройсман підписав і передав Порошенку пов'язаний з попереднім закон № 2899 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям закону України "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом".

Відповідно до законодавства Президент України тепер має або підписати цей документ, або накласти на нього вето, яке можна буде подолати лише 300 голосами народних депутатів.

Ці закони дають уряду право призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов'язаннями державних і гарантованого державою боргів України, що зазначено в додатку до відповідної постанови Кабміну. А в разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну, цей мораторій захищає активи держави і державного сектора.

Мова йде виключно про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього державного боргу України.

Нагадаємо, Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів 19 травня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 256 депутатів при 226 мінімально необхідних.