ua en ru

Порошенко підписав закон про обмеження пільг деяким категоріям населення

Порошенко підписав закон про обмеження пільг деяким категоріям населення

Президент Україні Петро Порошенко підписав закон України № 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.

За словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, в 2015 році максимальний розмір зарплати для працівників бюджетних установ і організацій не буде перевищувати 7 мінімальних зарплат.

"Якщо органи державної влади здійснюють процеси з оптимізації та скорочення свого апарату, то цей розмір не може перевищувати 10 мінімальних зарплат. Ця норма не поширюється на учасників АТО, на військових, на Антикорупційне бюро, Національне агентство по боротьбі з корупцією", заявив Яценюк.

Для співробітників державних компаній встановлені обмеження обмеження за розміром зарплат на рівні не більше 10 мінімальних зарплат, за винятком об'єктів державної власності, стратегічних підприємсв, перелік яких визначає Кабінет міністрів.

Крім того, уряд має намір оприлюднити рівень зарплат всіх службовців державних компаній.

Крім того, чисельність ГПУ зменшується з 20 до 15 тис. При цьому, при звільненні з органів прокуратури, пенсійне забезпечення для співробітників прокуратури передбачено на тому ж рівні, як і для інших категорій.

При цьому, в законі зберігаються норми про фінансування помічників народних депутатів і консультантів.

Також незмінними залишаються всі норми закону "Про освіту". "Прийняли наступне рішення - обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів в галузі освіти та скорочення видатків на їх утримання", - заявив Яценюк.

Також зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом. Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей ,і уряд визначить відповідний порядок.

Було прийнято рішення залишити положення про харчування для хворих у закладах охорони здоров'я без змін. "Я хотів би підкреслити, що це сотні мільйонів витрат, які необхідно буде забезпечити, не все відразу. Це ж стосується фінансування харчування дітей у четвертій Чорнобильській зоні, рівень фінансування залишиться на тому ж рівні, як і зараз", - заявив Яценюк.

Що стосується пільгового проїзду, то після обговорення законопроекту з парламентською коаліцією напрацьований наступний механізм: "До 1 червня 2015 р. пільговий проїзд залишається без змін. З 1 червня 2015 р. ця пільга надається: інвалідам 1 і 2 групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи і учасникам бойових дій", - заявив Яценюк.

За законом, пільги для осіб, віднесених до 1-2 категорії, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, надаються без урахуванням доходів. Санаторно-курортне лікування надається особам, віднесеним до 1 категорії постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, 29 грудня 2014 р. народні депутати підтримали в цілому законопроект № 1577. За відповідне рішення проголосували 256 нардепів з 226 мінімально необхідних.